Fototips: Oskarp bakgrund

Dags för ett litet fototips! ♥ Jag har aldrig skrivit fototips i min blogg förut, men eftersom att jag har lärt mig massor om fotografering sedan jag köpte min systemkamera, så tycker jag att det är dags att jag delar med mig av någonting viktigt som jag har lärt mig; nämligen hur man kontrollerar skärpedjupet i fotografering.

Det är många läsare som har frågat mig hur man ska fotografera så att bakgrunden och förgrunden blir oskarp. Jag är medveten om att många av er redan har den kunskapen, men den här guiden är till för alla som inte vet. 🙂

Att anpassa skärpedjupet i ett foto kan vara viktigt för att bilden ska uppnå önskat uttryck. Detta kan enkelt styras genom att ställa in bländartalet på kameran. Med ett lågt bländartal skapas ett kort skärpedjup som är perfekt till att framhäva huvudmotivet och göra bakgrunden oskarp. Om man vill ha ett långt skärpedjup, där allting i bilden blir så skarpt som möjligt, så ska man istället använda ett högt bländartal, t.ex F16 eller F22.


Så här gör ni:

1. Börja med att ställa in kameran så att ni har kontroll över kamerans bländare (F-talet). För att få kontroll över bländaren, vrid funktionsratten till ”AV” om ni har en Canon. Om ni har en Nikon så vrider ni ratten till ”A”.

2. Ställ in önskat bländarvärde. Använd ett lågt tal om ni vill ha oskarp bakgrund / förgrund. Använd ett högt tal om ni vill att allting i bilden ska vara skarpt.

Exempelbilder:

Som sagt: Ett högt bländartal ger stort skärpedjup, och ett lägre tal ger ger kort skärpedjup. I bilden ovanför hamnar alla föremålen i fokus, men i bilden nedanför så ville jag att endast klockan och parfymflaskan skulle hamna i fokus. Därför valde jag lägsta möjliga bländare.

Samma sak gäller på exemplet nedanför.

Hur pass låg bländare ni kan använda beror också på vilket objektiv ni har.

Jag hoppas att detta var till hjälp för alla er som ville veta hur man gör. Jag vet att det kan kännas ”komplicerat” i början, men när man väl har lärt sig så är det lika lätt som att andas. ♥

139 kommentarer

 1. Hej Foki ^

  Jag tycker att din blogg är super!
  Jag vill också säga att du är jätte duktig på att både fotografera och designa!
  Men jag skulle vilja ställe en fråga som jag är säker på att ett antal personer till undrar : Hur mycket kostade din system kamera ungefär? 🙂
  TAcksam för svar! kramis

 2. SNÄLLA FOKI, MER TIPS OM FOTOGRAFERING MED SYSTEMKAMERA!! DU KAN JU TILL OCH MED HA DET SOM EN KATEGORI! 😀

 3. tack för tipset! 😀 Kan du inte skapa en ny katigori som heter ”Fotoskolan” eller något, ser att fler än jag är intresserade av det. (^ ^)

  Kram på dig <3

  P.s sööta pandor!! (*_*)

 4. Tack så jättemycket Foki!! Köpte mig en systemkamera för sisådär några månader sedan (Canon eos 550d), men har inte hunnit lära mig sådär mycket än, eftersom det varit skola och annat som tagit tid.. Men nu lärde jag mig en väldigt hjälpsam grej av dig! =) Och det skulle varit superbra både för mig och många andra om du ibland kunde lägga upp ett sådant tips 🙂

 5. Måste tyvärr säga det är fel, det heter inte blänartal…

 6. DETTA VAR VERKLIGEN ETT JÄTTEBRA INLÄGG! Tack så mycket, gärna flera inställnings tips till systemkameror!! Har haft min i snart ett år men har bara på ”full automatik” hela tiden eftersom jag inte kan någonting om inställningarna. Väldigt uppskattat! tack. <3

 7. Jätte bra fototips! Ha gärna mera av dom, jag älskar att fota och blir glad om jag hittar tips av såna proffs som Ricky och du foki(som säkert fått många tips av honom):D

 8. åhh vad bra tips 😀 Fortsätt gärna med att göra foto-tips 😀

  Kram♥

 9. jätte bra tips! har bara en fråga hur ändrar man bländartalen?? har en canon jag med men jag ha inte fått min handbok till kameran.
  vore jätte tacksam för svar! 😀

 10. jag förstår inte hur man ändrar ? 🙂

 11. TUSEN TACK FOKI <3 Jag har en Canon, men har aldrig förstått hur man ska göra för att få så bra bilder som dig 🙂 Tack tack!<3 ^^

 12. Hej 🙂 Jättebra tips! Mer av sånt tycker jag, annars har du en grym blogg!

 13. Tack för tipset! Har faktiskt alltid gått och grunat på det! ^^

  http://www.mittemmaslliv.blogg.se

 14. jättebra tips!! 😛 blir verkligen stor skillnad, nått man kommer lägga på minnet. ni kan ju så mycket om systemkameroro och deras funktioner, varför inte tipsa om andra funktioner och allt man behöver veta om en systemkamera, ha en kategori för det! 😛 skulle verkligen uppskattas 🙂

 15. jag försöker alltid läsa igenom bruksanvisningen men det sätter sig bara inte! arrghh, men jag tror attjag kommer kunna det här, det var lätt att förstå när du skrev det 🙂 mer sånt!!

 16. Kul med fototips!

 17. såå intressant!! tusen tack för fototipset! vill gärn ha fler, skulle även vara intresserad av att veta lite om hur man redigerar ögon? färgen o.s.v, photoshop? (:

 18. å, jag älskar sånnahär tips! du/ni får gärna göra flera! tror de är fler än jag som vill det :).

 19. OBS!!!!
  Ändrade inställningarna som du sa, men den snodde mycket minne från minneskortet och nu kan jag inte se korten i datan och att den inte känner igen filformatet!! 🙁 Så tänk på det och testa innan ni som läser detta… jag ska försöka rädda korten från min sons kalas..

 20. Snygga bilder 🙂 Bra visat även, kanske man lärde sig nåt nu 🙂

 21. jättebra tips foki! 🙂 men glöm inte att berätta att ett lågt tal kallas för stor bländare och ett högt tal för liten bländare. det är viktigt att man kan i fotosammanhang, för det är lätt att blanda ihop när man är nybörjare 😀

 22. Väldigt bra tips! men kan man göra så på andra systemkameror som casio, sony o.s.v eller funkar det bara på cannon och nikon?

  Tacksam för svar 🙂

 23. Du borde göra fler guider, har en system kamera men har ingen aning vad alla funktioner är för något och hur jag använder mig utav dem:)

 24. snälla gör en egen kategori med fototips! Ska inhandla en systemkamera i nästa vecka och hade behövt lite hjälp då jag är nybörjare! Tack i förhand Foki! 🙂

 25. vad har du för kamera? 🙂 <3

 26. SJUKT KUL MED FOTOTIPS!

  du/Ricky får gärna komma med fler fototips! Sen även vore det riktigt roligt med Lighroom tips också 🙂

 27. Jättebra tips! Har själv haft problem med just det där. Och har egentligen fortfarande. Det är så att när jag ställer in kameran på AV så finns det knappt något bländartal att välja på. Jag förstår inte alls varför. 🙁

 28. jag får inte ner mitt bländartal till 2.0…. minsta får jag ner till 4.5 och plus att bilden blir helt mörkt också xD

 29. Hej Foki, jag undrar vilken sorts systemkamera du har?
  Tacksam för svar

  Rebecka 😀

 30. vad duktig du är!
  skulle vara jättekul om du la upp flera fototips!
  hade du blixten med eller inte, skulle vara kul om man fick svar!

 31. Vilken superbra förklaring! Jag håller på mycket med foton och har själv en nikon d3000. Det vore verkligen kul om du fortsatte fototipsa, så man kan lära sig mer! 🙂 Kram på dig!

 32. Jättebra tips! Men jag undrar vad du använder för objektiv för att få ett så lågt bländartal? 🙂

 33. Blev jätteglad över det här inlägget! 🙂 Hoppas det kommer fler sådana.

 34. Grattis, du blev veckans blogg!

  Kramar från ditt största fan!

 35. Gud kan du inte göra sånna där flera gånger det skulle uppskattas 😀

 36. THUMSB UP! Mer av detta i framtiden då och då. 😉

 37. Jätte roligt att du har lagt in en liten ”foto skola” skulle vara roligt om d kunde göra det igen 🙂

 38. Agnes som undrar över en jätte viktig fråga!!

  Hej Foki, jag undrar över en jätte viktig fråga OCH JAG HOPPAS VERKLIGEN ATT DU KAN SVARA PÅ DEN! Eftersom jag är så himla nyfiken ifall den inställningen funkar på digitalkameror, ifall de inte funkar på alla funkar de på en Samsung digitalkamera? JÄTTE TACKSAM FÖR SVAR!!

  Puss & kram ha det så jätte bra!

 39. Unlrealpaled accuracy, unequivocal clarity, and undeniable importance!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *