Svar på era fina frågor!

Ni kan hitta mina tidigare svar HÄR och HÄR.
Tack för att ni har ställt så många roliga frågor! Vi har en till del kvar efter den här delen, så håll utkik 
_____________________

Min största dröm är att starta och driva ett eget företag. Du har ju drivit flera bolag genom åren så min fråga är om du skulle kunna komma med dina bästa tips och saker som kan vara bra att tänka på när man vill starta och driva eget?
– Sätta igång är det första och viktigaste steget. Man det är bra planera lite hur man ska göra och utföra målet innan man sätter igång. Man kommer alltid att måste anpassa sig och ändra sina planer under projektens gång. Om man inte sätter igång så vet man inte hur man ska gå, när man väl är inne i jobbet kan man se vad man behöver göra för att ta sig fram. Var inte rädd att misslyckas eller göra misstag, man lär sig bara av det. Var inte orolig, våga gå på känslor. Framförallt måste man älska det man gör för att passion ger en hel annan drivkraft!

När kommer din väskkollektion ut?
– Ni har förmodligen sett min väska som jag alltid har haft med mig. Den svart-vita väskan. Det är en av prototypen från kollektionen. Jag har använt den väldigt oförsiktig varje dag för att se vad den tål och det visade sig att väskan är verkligen rejäl! Men jag måste avvakta lite hur jag ska göra, är bara rädd att jag ta på mig för mycket jobb. Zoirak har inte ens landat än. Vi har haft så mycket stök med våra certifieringar som precis har blivit klar liksom. Jag måste ta en sak i taget 🙂

Hur ska du göra med ditt företag, ska din mamma ta över helt när du går på mammaledighet eller hur går tankarna med det?
– Jag sköter den som vanligt men med mamma hjälp antar jag. Hon ska åka till Thailand nu under den här månaden, så vi får se hur mycket hon kan göra. Jag kanske inte behöver åka alls nästa månad om mamma har läget under kontroll. Jag blir inte heller mammaledig till 100%, kommer fortfarande att jobba hemifrån. Det blir dock inte samma fart och fläng.

Var vill ni bo någon stans i framtiden: Stockholm, Norrland eller Thailand?
– Jag personligen kan nog inte välja bara en plats. Lite spontant vill jag ha bas i Norrland, vackert hus med sjötomt och utsikt över naturen. Lägenhet i Stockholm med utsikt över havet och hus i Thailand (som vi håller på att bygga nu).
Att jag få ta del av alla platser som jag känner kopplingen till skulle vara det mest ultimata! Men Bill vill bo i Stockholm såklart 🙂

Hur många barn vill ni ha i framtiden?
– Bill har skämtat om att han vill ha ett helt fotbollslag men om vi ska vara lite seriösa här så räcker det gott och väl med två barn 🙂

Kan du inte göra en house tour i eran lägenhet?
– Jag har ingen lägenhet, haha. Är inneboende hos Bill. Även om Bill säger att ”vi” bor här så har jag inte lyckats känna så än. Vi kommer att ändra så mycket i lägenheten innan vi flyttar ut. Men vi kan definitivt visa vid senare tillfällen under renoveringsprocess då!

Hur är det med Bills fot?
– Han ska ta av sin stövel nu på fredag om allting ser bra ut. Sen blir det rehabilitering för honom.

Är så nyfiken på hur barnet kommer att se ut, min fråga är om du kommer att visa barnet här på bloggen?
– 
Jag och Bill har tillsammans kommit fram till att vi kommer att visa våra barn i bloggen. MEN vi kommer att vara noga med vilka bilder vi lägger upp. Det ska inte vara nakenbilder, där de sitter med bara blöjor, olämpliga bilder eller bilder som vi tror att barnet kommer att tycka att det är pinsamt att se tillbaka i framtiden när de blir större o.s.v. Det ska vara ofarliga bilder. Vi kommer att moderera bilderna rejält innan dem postat här i bloggen. På samma sätt som ni har vuxit upp med mig, vill jag att ni cyber-mostrar och morbror ska få ta del av barnens utveckling och uppväxt också. Min blogg är fortfarande en plattform där min familj, släktingar och vänner kan följa resan när vi inte har chans att prata med varandra eller ses varje dag. Ni som har följt mig så länge har ju blivit del av familjen ni med, inte fysiskt direkt men ni förstår säkert hur jag menar 

Då barnet ska ha båda era efternamn undrar jag vad Bill heter.
– Jag har aldrig skrivit ut Bills efternamn här i bloggen någonsin p.g.a. att jag vill att han ska ha någon form av privatliv. Dock är det väldigt lätt att söka fram hans efternamn ändå om man vill, haha. Men Bill har supercool efternamn tycker jag! Annorlunda också. Inte många som heter så! 🙂

Jag vet att din mamma jobbade restaurang men vad gör din pappa?
– Min pappa måste nog ha världens coolaste jobb! Men ganska hårt jobb sådant. Det är ingen som kan jobba som honom och befinna sig i den miljö som han utsätter sig för. Han jobbar som konsult till vattenfall med inriktning kring samernas levnadsfrågor och kultur bl.a. Vattenfall har ju gjort dammar som har mer eller mindre påverkat naturen uppe i fjällvärlden, speciellt där samerna har sin renskötsel. Han se till att samerna inte bli utsatt för Vattenfalls projekt. Han kan bl.a. vara den som bygger renstängsel på flera mil så att renarna inte hamnar på fel ställe samt andra frågor som kan påverka våra samer uppe i fjällen. Pappa är personen som står mellan Vattenfall och samerna. Han se till att båda parterna blir nöjda. Det kan låta enkelt men det är inte så enkelt som man tror. Pappa tar verkligen sitt jobb seriöst och tycker att det är superviktigt att han förstår samernas kultur samt deras tankesätt eftersom han värdesätter dem och prioriterar dem i första hand. För att han vet hur viktigt det är för vattenfall då de vill göra rätt för sig. Det är verkligen inte många som gör det.
Ibland kunde pappa hamna mitt i snöstorm eller ovänliga väder uppe i fjällen. Det är så illa många gånger att han måste övernatta i sin lilla packbox på plats tills stormen är över. Pappa är uppe i fjällen jämt och konstant för att kontrollera och besikta området. Han är expert när det kommer till fjällvärlden och kan alla fjäll och skogsvägar där uppe utantill.
Pappa försöker även minimera med att ta in arbetskraft från andra än samer. För att han vill stötta och göra det lönsamt för våra samer. Jag är glad att det fortfarande finns samer som håller i sina traditioner och pappa har en viktig roll för att det ska funka.

Lite kortfattat om pappas jobb men han gör tydligen mycket mer än bara det lilla jag nämnde ovan.

Har ni kommit fram lite till hur ni ska ha bröllopet? Vart, när och lite hur det ska se ut? Vad blir det för typ av bröllop? Blir det någon honeymoon?
– Just nu diskuterar vi om att ha bröllop uppe i fjällen. Vi vill ha en ordentlig fest och vackert bröllop framförallt. Vi har redan sagt att vi ska gifta oss om två år, eftersom vi vill vänta på bebisen först, sedan kommer vi att se med tiden och slår till med ett bröllop när allt är på plats.
Det kommer att bli en honeymoon och vi vill åka någonstans där vi kan ta med bebisen också. Just nu står Fiji som vår honeymoon-destination men vi kanske hinner ändra oss sen eftersom det är ett tag kvar som sagt.

Kommer ni vara genusmedventa föräldrar? Vill tipsa om boken ”Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2” om du är intresserad av ämnet.
– Tack för tipset! Jag och Bill sätter verkligen inga gränser om det ska vara rosa eller blått, vitt eller svart. Våra barn oavsett kön ska kunna välja och göra precis som de själva vill. Om de upptäcker vid senare tillfällen där de identifiera sig själv med något annat ska de såklart ha den friheten att välja. Jag sa t.o.m. att oavsett kön ska våra barn ha alla färger, pojkar kan ha rosa och flickor kan klä ut sig till Iron man och inte bara till prinsessor. Jag själv har gått genom många faser under uppväxten. Att leka med Barbie var bl.a. inte min grej, jag älskade bilar. Jag växte upp med Hello Kitty men jag hade ändå en pojk-flicka period ett tag där jag inte gillade att ha klänningar på mig alls. Jag hade lika många killvänner som tjejvänner. Gillade alla sport, speciellt fotboll. Jag och Bill sa t.o.m. att hur coolt det skulle vara egentligen om vi hade en tjej och hon skulle bli en formel 1 förare och pojken skulle bli en skodesigner. Det finns ingenting som heter ”tjejgrej” eller ”killgrej” enligt vår syn. Jag må vara feminin när det kommer till kläder och stil utåt men jag har så många intressen där samhället anses vara ”killgrej”.

Men vi kommer inte att överdriva där flickor inte ska ha rosa eller pojkar inte ska ha blått. Det gäller att man blandar lite av allt från färg, leksaker, intressen o.s.v. så att de får känna av det själv och har den friheten att välja.

Från början när bebisen är liten och inte kan säga mycket kommer vi att gå på känsla såklart. Tills de uppfattar saker och tig själv. Men vi kommer att försöka läsa vad våra barn tycker om sen tidigt så att vi gör rätt för oss. Det är svårt att säga om man alltid kommer att göra rätt eller inte men enligt mig måste man som föräldrar tillåta sig själv att vara mänsklig och lära sig av sina misstag också utan att bli dömd. Sen tror jag att barn kommer mer eller mindre att ta efter sina föräldrar, när vi inte sätter press på hur saker och ting ska vara kommer de att känna sig bekväm med allt. Vi tycker att det är viktigt att barn kan ha den friheten att bestämma själv. Det är så de utvecklas och han hitta sig själv fortare. Är det prinsessa-period som gäller så kommer vi inte direkt att säga nej samma med batman-period eller vad det nu kan vara, oavsett kön!

5 kommentarer

 1. Såå spännande att få följa din graviditet…….innan du vet ordet av är lilla bebisen här. Och idag har ni fått veta bebisens kön….. och sett ultraljudet.
  Exciting……

  Intressant läsa om din pappas jobb. Så fint att värna om samernas kultur och rättigheter. Jag tycker det är väldigt viktigt att minoritetsgrupper och deras traditioner bevaras och förs vidare till kommande generationer. Minoritetsgrupper och all världens olika kulturer berikar vår värld. Tänk vilken otrolig kunskap om fjällvärlden som din pappa har. Imponerande!!! Kanske borde han eller ni alla tillsammans skriva några böcker både om samerna, deras kultur och om fjällvärlden. Även kanske låta trycka upp några vackra fotoböcker med mycket bilder……….natur, wild life, maträtter som är typiska för regionen, samernas kultur och traditioner kanske som en egen fotobok.
  Med text på engelska och svenska så att böckerna kan köpas av utländska besökare som kommer till Sverige och vill ha ett fint minne med sig hem.

  När jag reser gillar jag ibland att köpa en vacker fotobok som minne. Visst kan man ju även ta egna bilder och göra en fotobok av det om man vill, men jag gillar faktiskt inte att springa runt och plåta, Får mig att känna mig som en turist, vilket jag inte känner mig som i övrigt när jag är utomlands på resa, eller när jag bodde och jobbade utomlands.

  Jag vill se, och med alla sinnen ta in miljöer och det jag ser och upplever runtomkring mig, ljud, dofter, folklivet, naturen……..sedan när jag har lämnat platsen, när som helst kunna återskapa alla intryck, få dem att komma live i min hjärna och i min ”inre syn”.
  Uppleva allt det fina och intressanta igen.

  BACK ON TRACK
  MÄKLARE…….
  Idag har jag varit hos en mäklare, suttit ner och gått igenom det som behövs inför en kommande försäljning.
  Än är det inte riktigt dags, men det kommer att bli. Kanske om några månader. Jag vill ligga i startgroparna och börja förbereda det som går. Börja rensa bort en massa prylar som inte behövs osv.
  Sälja en bostad. Sedan köpa en liten lägenhet i en närbelägen stad som ligger vid kusten. Har spanat in ett bostadsområde där jag vill bo och börjat bevaka lägenhetsförsäljningen där light. Måste bara bo vid kusten. Där jag bor nu har jag ca 30 min bilfärd till kusten, men det räcker inte. Vill kunna göra båtturer bland öar och ute på öppet vatten,
  Ha gångavstånd från min bostad till havet och till stränder. Känna doften av hav.
  Det är för mig kvalitetsliv när jag ”måste vistas” i Sverige.
  En lägenhet passar mig bäst. Bara att stänga igen dörren och sticka när jag vill vara utomlands några månader på vintrarna, och även göra kortare resor då och då under resten av året.
  I can see it coming. Time to start living again. Time to be out there, somewhere in the world. Going back to my favorite spots. Återuppleva platser där jag bott och jobbat runtom i världen. Thailand, Maldiverna, Dubai och Abu Dhabi, Östra och södra Karibien.

  Vill även åka tillbaka till Cuba. Strosa runt i Havanna, åka runt på ön och se olika delar. På Cuba har jag bara varit en gång tidigare på en semesterresa (2013). Cuba gav mersmak. Loved the place, spirit, the people. Talar spanska så kan prata massor med dem jag möter. Få veta hur dom tänker och ser på life and the world. Supercoolt och väldigt givande. Love that. Och naturen på Cuba är bara finast ever. Tropisk grönska, hav, stränder.
  It’s going to happen…………..
  LIFE IS HERE AND NOW

  Karma

 2. Så kul att följa din graviditet, jag är i vecka 12 och ser så mycket fram emot denna resa! 🙂
  Jag har lite funderingar som jag hoppas att du kan svara på! Jag har en resa bokad till Thailand i vinter. Vi åker 29 dec så att vi får fira nyår i Bangkok. Där ska vi bo i 3 dagar och sedan 9 dagar i Hua hin. Då kommer jag att vara i vecka 23-24 och enligt min BM ska detta vara en bra tid att resa. Men finns det något jag borde tänka på som gravid i Thailand? Jag är lite orolig för att vara i Bangkok just på nyårsafton med en massa folk.

 3. Tack så mycket för svaret om genus! Boken är verkligen toppen, lättläst och med sjukt bra tips att använda i vardagen. Så roligt att ni är så genuamedvetna, jag försöker vara det med min dotter också 😊. Även hon har klänningar och strumpbyxor ibland men Batman-tröja, keps och jeans ibland. Just nu älskar hon babblarna (hon fyller 2 den 21:a oktober och i magen har jag bebis nr 2) 😊 Jag ska pyssla ihop en babblarna-tårta till henne och nu har jag tryckt en ”jag-ska-bli-storasyster-tröja” till henne som hon ska ha på kalaset så alla får veta den roliga nyheten, är i vecka 11 nu 😊

 4. Heej
  Måste bara fråga angående Thailand. Jag är gravid och jag och min sambo vill jätte gärna åka dit i vinter (som vanligt) men pga. zikaviruset så känns det absolut inte aktuellt att åka och riskera någonting med barnets hälsa. Hur tänker du där? Om du nu blir tvungen att åka ner dit gravid? Eller är det något jag har missat helt? Kan man åka ändå? 🙂 Kram

 5. Haha, ja det tog verkligen inte många minuter att hitta Bills efternamn (nyfiken i en strut) 😛 Ni ska alltså inte välja antingen hans eller ditt efternamn när ni gifter er?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *