Får man som tjej inte välja sin förlovningsring själv?

Jag har sett ett par enstaka upprörda kommentarer om ringen, för att vi ska göra om den. Alla har rätt till sina egna åsikter såklart, och det är inte fel. Jag är inte upprörd, tycker bara att det är hälsosamt att man ska våga tycka sitt. No hard feelings kära ni! 🙂

Men alla kanske inte hänger här varje dag och inte följt med från start varför jag har bestämt mig att ändra på ”settingen” på ringen. Men jag kan jättegärna berätta det igen. Redan från start efter Bill drog fram ringen och poppade den stora frågan sa han att den här ringen köpte han bara för att han inte vill fria utan en ring och vill att jag ska byta eller ändra på ringen såsom jag själv vill, OM jag vill. Bill sa jag att jag fick byta till andra diamanter eller byta till någon annan typ av guld. För att han vill att jag ska välja min förlovningsring själv. Men då tänkte jag redan från början och har också skrivit här i bloggen att jag ska behålla stenen men göra om settingen i mindre storlek och metallen smalare. För att ringen som jag har nu, trots att den är nog en av de vackraste ringarna som jag har sett så är den jätteklumpig, supertung sten och tung metall. Det känns inte bekväm att ha ringen till vardags och jag vill bara göra ringen lite bekvämare. Sen skrev jag att jag ska skaffa en extra ring, som är slätare och enklare som jag kan använda till vardags och ta fram den här maffiga ringen till speciella tillfällen eftersom jag är så himla nojig att jag ska tappa bort min fina ring.

Så… jag och Bill har redan haft den här konversationen, vi vet vad som gäller för oss och jag skulle aldrig göra något som Bill inte tycker att det är ok för att någonstans måste två människor mötas varandra i mitten och komma överens när det gäller sådana här saker. Förra inlägget skrev jag mest för att jag tyckte att ringen som jag såg i katalogen var fin, men sådana här saker som dyra ringar och juveler är ingenting som man kan göra impulsivt köp på. Därför har jag gått fram och tillbaka med beslutet i evigheter känns det som. Fick tänka om och om igen och det är faktiskt svårare för mig att jag ha fått den här friheten med ringen själv än att Bill skulle komma med en ring som han vill att jag ska bära. Men är såklart tacksam att Bill har gett mig så mycket frihet! 

Lite off topic här, om ni har fått en förlovningsring som ni absolut inte vill ha och tycker att den är gräslig. Skulle ni bära ringen ändå? Eller skulle ni säga det till er partner och be om att få köpa en annan ring? Är det killes jobb att välja ringen till tjejen eller är det tjejen som ska få ha den friheten att välja sin ring själv? 

22 kommentarer

 1. Jag var med och köpte min ring. Har så smala fingrar så var tvungen att prova ut den, för allt passar inte. Tycker att alla ska göra som de vill. Tanken är ju att man ska bära den i resten av sitt liv. Och varför bära något man inte är 100% nöjd med?

 2. Jag tycker att huvudsaken är att ni älskar varandra, vem som valde ring eller om ni väljer att göra om den befintliga spelar väl ingen roll? Så länge den som bär ringen är nöjd så borde alla vara glada. 😊

 3. Det är er ensak, men enligt min erfarenhet brukar de flesta par som vill välja ringar köpa dem tillsammans för att slippa krångel sen. Ringen blir ju bara dyrare annars. De som brukar ändra på ringen i efterhand brukar oftast bara rätta till storleken. Det fick jag göra då min var för stor. Detta är bara vad jag vet och det kan givetvis vara annorlunda från fall till fall.
  Du behöver inte ta åt dig av kritiken. För många kan det vara märkligt att du ändrar ringen men om du och Bill blir nöjda så spelar ingen annans åsikt någon roll. Det är ert förhållande, inte vårt.

 4. Det är klart att man ska få välja sin egen ring! I Sverige är egentligen traditionen att man friar utan ring och att båda sedan går och köper ringar tillsammans, för att sedan förlova sig. Att fria med en ring och att förlovningen sker vid frieriet är egentligen en utländsk tradition.

 5. Du ska bära ringen resten av livet så då ska du trivas i den. Sen en liten detalj som kan störa, vid för stor seten och klumpig ring, det är svårt att ha handskar på vintern och ni bor ju mest i Sverige. Så en enklare ring till vardags är smart. Stor lycka till till er båda.

 6. Vi valde ringar tillsammans, ‘matchande snygga par’. Det är praktiskt men också en fråga om vilken kultur man lever i.

  Du försöker ‘integrera’ två ej helt förenliga egenskapen. Det ena är ringen som en symbol och det andra som smycke. Skilj på de två. Låt förlovningsringen bli något enkelt som fungerar lika bra i morotslandet som på nobelfest.

  Skaffa därtill ett festsmycke som du bara bär ibland.

  http://www.gp.se/image/policy:1.4543153:1502964066/170817-kanadamorotsring-514793-se-gp-1-jpg.jpg?f=Wide&w=1024&$p$f$w=f4f1749

  1. Det är ju precis det hon skrivit att hon ska göra också..

 7. Glömde fråga, hur ser förlovningsringen ut som du givit Bill? För ni är väl två som förlovat er?

 8. ”Lite off topic här, om ni har fått en förlovningsring som ni absolut inte vill ha och tycker att den är gräslig. Skulle ni bära ringen ändå?”

  Nej! >.< Haha. Okey kanske om han är jättestolt/glad över sitt val. Tycker ni har en hälsosam inställning till ringen. Det är bara bra att du får välja en som passar dig.

 9. Äsch klart du ska få välja själv! Tycker folk är lite fåniga ibland. (Speciellt med gravid kommentarerna på sistonde!! Inte ok.)

  Vi gick iallafall till en butik tillsammans när vi var på semester i USA och säljaren där förstod exakt vad jag gillade genom att bara titta på min stil. Blev förälskad i den första han föreslog, en vitguld ring med små diamanter och en drop formad rosa turmalin! (Tycker att det är en cool ädelsten, ville ha nåt annorlunda).

  Däremot lät jag min man välja vigselringen. Mitt enda krav var att den inte skulle vara så tjock då jag egentligen hatar att ha ring på mig. Lättare att välja en ring när han visste vad han skulle matcha 🙂 Blev supernöjd! Ena vald av mig, andra av honom. En bra kombo tycker jag!

 10. om det är ett sådant frieri som för er så förstår jag att det kan bli lite tokigt. Jag och min make valde ringar tillsammans när vi förlovade oss. Han valde sin (och jag tycker hans är sååååå ful!) och jag valde min (övertygad om att han tycker min är gräslig!). Men då blev dt rätt för oss själva 😉 Han gifte sig sedan i samma ring medan jag fick en vigselring som jag kunde välja med extra omsorg. Trevligt!

 11. Jag tycker att kärleken är viktigare än diamanter, juveler, men jag förstår dig. Jag har något jag trivs med på fingret.

 12. Jag och min man valde att göra om min ring någon månad innan själva bröllopet och den ser helt annorlunda ut från när han friade. Största anledningen till att vi gjorde om den var för att det inte fanns något vigselband som jag tyckte om som passade med ringen. Tycker verkligen inte att det var en big deal och det var faktiskt min man som föreslog att vi skulle ändra den!

 13. Skulle absolut inte ta illa upp om jag friade till min sambo och han inte gillade ringen. Jag vill att han ska älska ringen och se på den och bli varm i kroppen när han tänker på vad den symboliserar. Skulle han fria till mig så vet jag att han skulle säga detsamma, det som är bra är att jo redan pratat om detta, vad vi gillar för ringar osv. Vill man överraska med en förlovning så tycker jag ju att det bästa är att köpa en billig ring från glitter och sedan gå till en affär och låta personen få välja vilken typ av ring den gillar pch göra det tillsammans.

  Tycker absolut inte det är fel att ändra den och jag skulle aldrig få runt med en ring på fingret som jag verkligen tycker är ful.

 14. Jag tycker absolut man ska få välja hur ringen ska se ut. Man vill ju med stolthet kunna bära den så ofta man kan och samtidigt känna sig bekväm. 😀

 15. Jag provade och betalade min ring själv, haha. Finns inga regler. 🙂

 16. jättefin ring men det du tänkt dig låter också fint 😀 klart man ska kunna vara med och bestämma själv hur man vill ha ringen, som sagt DU ska ju bära den.

 17. Jag tycker fortfarande att ni ska bestämma för det är ju ett förhållande och vi läsare ska inte behöva störa med våra åsikter. Känns stenen för klumpig och stor, byt ut den! Gör som ni vill tills ni blir nöjda. 🙂

 18. Det är självklart att tjejen ska få välja hur ringen ska se ut! Tycker jag. Det är ju tjejen som ska bära den, föroppningsvis resten av livet. Man vill väl inte gå omkring livet ut med en ring man inte tycker om.
  Såklart ska du ändra din ring, Foki, gör om den så att den känns som dig och att den symboliserar er kärlek.
  När min sambo friar till mig, vill jag själv få välja ringen. Helst skulle jag designa och sambon tillverka ringen själv, men det kommer säkert bli en köpering. Småbarnsföräldrar har inte mycket tid över… 😛

 19. Jag tycker det är lite konstigt att fria med ring just för att chansen är stor att det inte är som man vill. Jag vet att Kenza också gjorde om sin. Min blivande man förlovade utan ring som vi sagt innan (då vi pratat om att göra det snart) och sen gick vi veckan efter och prövade ut. De ringar vi spanat på innan visade sig inte var fina på riktigt utan blev andra som ett år senare fortfarande är så glada över, så rätt. Så välja med omsorg är viktigt.

 20. Hej foki! Vet du vad? Strunta i o lägga upp om ringen så slipper du fler negativa kommentarer. Bli så ledsen. Ditt liv, du gör som du vill. Klart man ska kunna göra om ringen om det inte känns rätt. Hur kul är det o bära en ring som är för tungt? Alla ha sina egna åsikter det är ok men hallå håll det för er själva än att skada foki. Kram

 21. Jag är tvärtom jag vill att min partner ska välja ring däremot har han fått nogranna instruktioner om vad jag vill ha. Vill nämligen ha silver men vittguld går bra om det absolut måste vara guld. Sen vill jag heller inte ha en stor sten utan något mindre så ringen inte fastnar överallt. Är övertygad om att han kommer välja en ring jag kommer älska när det väl är dags men det skadar inte att peka ut lite vad jag tycker om så han har något att utgå ifrån.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *