En fråga som många ställer

image

Bästa läsare, ♥

Hoppas att ni har haft en bra start på dagen. Har precis pratat klart med mina kollegor i Thailand och ska nu äta lunch. Jag stekte lite älgsouvas med potatis och lingonsylt, gud vad jag har saknat det!

Sedan vill jag också passa på att svara på en jätteviktig fråga som jag får in ganska ofta, nämligen: -Vad tycker du om veganismDet här är ett superviktigt ämne och jag ser hur fler och fler människor väljer vego-livsstil. KUL!
Ni som följer min blogg vet säkert att jag har slutat köpa kött sen förra året men jag äter vilt och ekologiskt. Alla matprodukter som vi har hemma är ekologiska, grönsaker, honung, vetemjöl, nötter, godis m.m. Så länge det finns ekologiska alternativ så väljer vi alltid det. Nu under sommaren odlar vi dessutom egna kryddor och grönsaker. Ägg har jag alltid varit noga med, äggen ska komma från frigående utomhushöns. Jag åt inte kött på 2 månader när jag var i Thailand, åt bara skaldjur i princip.
Men om jag skulle bli bjuden på kött hos någon annan skulle jag inte tacka nej, Det gäller bara att tacka och äta upp det. Vill inte vara den jobbiga gästen som ställer till för mycket. Om mina kompisar vill beställa in kött på restaurang så låter jag dem göra det men ser alltid till att det finns något annat än kött också som jag kan äta av. Men jag undviker såklart så gott jag kan om jag inte vet var köttet kommer ifrån.

Märker dock att man kan inte ha så mycket kontroll när man är utomlands, det är inte samma märkning på ekologiska produkter som det är i Sverige. När man äter ägg till frukost på hotellet, hur vet man att det är ekologiska ägg? Jag frågar personalen ibland och de säger oftast -Ja eller -Vet inte. Även om de säger ja, hur vet man att det är ekologiska ägg? Men jag äter ändå, för att jag har inget val. Det är sådana stunder där det måste bli undantag.
Men det bästa med matutbudet i Thailand måste nog vara de lokala råvarorna som finns tillgängliga. Fisk och skaldjur kommer från havet nära en, grönsakerna och frukterna är odlade av lokalfolket m.m.

För övrigt så är det bra att tänka till extra, även om jag inte är vegan direkt så väljer jag noga vad jag stoppar i mig speciellt när det kommer från djur. Men också att det är ok om jag 1-2 gånger per år äter hamburgare på MAX. Ibland kan man blir tvärsugen på sånna saker, man ska inte ha dåligt samvete för det liksom.

Det här är en känslig fråga, vill egentligen inte ta upp det alls eftersom alla har så olika åsikter men det har droppat in samma fråga så många gånger nu så det är väl lika bra att svara. Jag är verkligen inte perfekt, men jag har samvete jag med. Min livsstil är ju som den är och jag har flera år till att leva men jag vill självklart utvecklas åt rätt håll. Märker bl.a. genom min business hur jag tar beslut efter omgivningen. Jag håller inte på med fast fashion och kör endast på slow fashion, mina hårprodukter är organic och naturvänliga m.m. Våga betala mer för något som är mer humant, det är mer långsiktigt att värna om alla som jobbar i verksamheten än att försöka ”skära ner på företagsutgifterna”.

Men alla har sina val, alla har sina egna åsikter, gäller att hantera varandra med respekt och låta alla leva sitt. Jag gör inte slut med mina vänner bara för att de inte ha samma åsikter som mig liksom.

Att minska på köttkonsumtion är såklart bra, jag tycker att köttindustrin är så obehaglig när de inte alls har tänkt på djurens välmående och behandlar dem orättvis. Jag vet att många av er läsare är veganer, vegetarianer o.s.v. Hur tänker ni kring ämnet? Ni som inte är det, hur ser ni på saken? Har ni försökt att minska på köttkonsumtion? 

OBS. Om ni vill kommentera håll gärna kommentarsfälten i en trevlig ton utan att kasta ur sig arga ord på varandra. Skriv något inspirerande så att folk som läser kommentarer tänker till mer. Inspirera varandra! Alla har lika mycket rätt. Man är inte en sämre människa bara för att man tycker olika 

instasnap

LÄS FLER INLÄGG PÅ EN SIDA HÄR

14 kommentarer

 1. Jag äter växtbaserat och har varit det mer eller mindre ett år nu ungefär. Min första anledning var faktiskt för att jag blev äcklad och fick en annan tankeställning kring att äta animaliska produkter ju mer jag tog reda på hur djuren faktiskt blir behandlade, den fruktansvärda påverkan det har på vår jord och de negativa effekterna på kroppen och hälsan i övrigt som kommer från bl.a. Kött och mejeri. Sen såklart finns det fördelar med att äta det, men tydligen inte tillräckligt för att väga upp mot de dåliga som faktiskt är bevisat. Och med tanke på att jag lever en yogisk livsstil där mentaliteten starkt tror på att inte skada (ahimsa, nonviolence) för övrigt så kom det ganska naturligt för mig att helt enkelt ge upp det. Jag har dessutom märkt en stor positiv förändring hos mig både hälsomässigt och mentalt sen jag slutade. Jag klankar inte ner på någon annan dock för jag har ju själv varit allätare en gång i tiden och jag tror människor bara måste hitta sin egna anledning istället för att tvinga någon till det. Man kan försöka inspirera så gott som det går. Men om en person te.x. som Fokis tänker på att köpa ekologiskt och allmänt bara dra ner på konsumeringen så tycker jag det är jättebra också. Jag blir tillockmed jätteglad bara om någon faktiskt tänker på detta och har kunskap om detta. Tankar blir tillslut handling och handling blir karaktär osv!

  1. INSPIRERANDE!!! <3

 2. […] inlägg från 29:e Maj 2016: En fråga som många ställer LÄS FLER INLÄGG PÅ EN SIDA […]

 3. Vi måste alla leva. Ekologiskt kan de ha råd med som är en elit på vårt klot.
  Vi andra måste äta det som finns.
  Veganism?

  Livet är härligt,
  himlen är blå.
  Hur kan du då fråga så?

 4. Sen jag insett hur omiljövänligt nötkött är i jämförelse med vegetariskt så kommer jag aldrig mer köpa något med nötkött. 1 kg nötkött bidrar med 26 kg växthusgaser! Men, precis som du så skulle jag inte låta bli att äta om jag är gäst och blir bjuden. Men någon nötköttshamburgare på Max blir det inte, då tar jag en vegetarisk istället. 🙂

 5. Jag vet verkligen inte allt om detta, men många säger, att köttindustrin inte är bra och slutar därför att äta kött. Även om det går åt mer energi att producera animaliska produkter än vegetabiliska, tänker jag att ett steg till att minska miljöpåverkan, är att förbättra produktionen av dessa produkter. Till exempel tycker jag att fler personer borde starta små lokala slakterier, och om man skulle handla hos dem, skulle man veta, att köttet var närproducerat, ekologiskt och kom från djur som behandlats väl. Sedan kan man även dra ned på köttkonsumtionen och kanske inte äta kött varje dag, samt äta viltkött.

 6. Alltså jag önskar att jag kunde äta veganskt, men för tillfället är jag så allergisk att jag måste äta de få sakerna jag kan. Men köper närproducerat kött där jag vet att de har haft ett bra liv. När det gäller ägg köper jag enbart frigående inomhus. Varför inte utomhus? Jo, för de har mångfaldigt ökad risk för parasiter. Ägg är väldigt bra att äta för hälsan, speciellt äggulan om man är stressad. Men tycker så synd om hönorna, som får kalciumbrist av att lägga många fler ägg än vad de skulle göra naturligt. Kyckling mår jag också dåligt mentalt av att äta, då alla manliga kycklingar dödas direkt de föds för att de inte växer tillräckligt snabbt. Resten får näbbarna avhackade för att de inte ska skada varandra. Och hur man bedövar kor med bultpistoler behöver vi inte ens prata om… trodde fiskar var okej tills jag fick veta att de känner mer känslor än en hund. Alltså ju mer man vet desto mer empati får man för djuren, och desto svårare blir det att äta. För mig i alla fall.

 7. Vi äter vegetariskt och försöker köpa så mycket ekologiskt som möjligt 🙂 kram

 8. […] inlägg från 29:e Maj 2016: En fråga som många ställer Workplace @ afternoon LÄS FLER INLÄGG PÅ EN SIDA […]

 9. Jag slutade äta kött och charkprodukter för flera år sedan. Tröttnade på köttsmaken. Inte rätt av, slutade först med ”rött kött”. Åt kyckling och kalkon ytterligare 2 år. Sedan smakade inte heller det, och då la´jag av helt. Samtidigt som jag slutade med rött kött, slutade jag även med lactoseprodukter, detta då jag märkte att jag fick en aning molande värk i lederna i händerna som försvann helt när jag slutade med sedvanlig mjölk, fil, yoghurt.
  Äter fisk och skaldjur. Ägg äter jag endast när jag bor på hotell och om mamma skulle servera det när jag besöker föräldrarna. Väljer alltmer ekologiska produkter när jag handlar.

  I samband med att jag slutade äta kött, läste jag några böcker om vegetarisk kost. Påverkades framför allt av det jag läste om syra/bas balansen, hur kroppen inte alltid kan göra sig av med syraöverskott, och hur detta skulle kunna orsaka inflammation och olika sjukdomsbildningar hos en del människor.
  Personligen tror jag att på samma sätt som vi alla har ett eget DNA, så är det olika från person till person huruvida kroppen far illa eller inte av vegetarisk/non vegetarisk, laktos/laktosfria produkter.
  Undviker vitt matbröd, äter endast fullkornsbröd. Väljer hellre fullkornsprodukter framför produkter baserade på vitt mjöl.

  Märker hur vegetarisk kost stärker både min kropp, hjärna och allmänna hälsa. Aldrig sjuk. Har massor av ork. Tidigare kunde jag någon gång få migränartade huvudvärk (inte så ofta, men ändå). Det försvann helt efter det att jag övergått till huvudsakligen vegetarisk kost.

  Jag äter veg. mat, framför allt för hälsans skull. Tror på att en kropp som är ”ren inuti”, håller mig i bättre form och förhoppningsvis friskare. Numera påverkas jag även om det man hör och läser om djurhållning, om hur köttproduktion, besprutningar och annat skadar miljön.
  Tycker det är jättebra att alltfler väljer bort kött och minskar ner på sin köttkonsumtion. Samtidigt som jag tycker det är väldigt bra att alltfler äter mer och mer vegetarisk kost. Tycker aldrig det är problem att inte äta kött.

  Även om man är bortbjuden, så finns det ju alltid tillbehör man kan äta (potatis eller ris, grönsaker, sallad), så jag tackar nej till kött. Mina släktingar vet att jag inte äter kött och har ibland tillagat fisk extra för mig. Gott och uppskattar deras gest, men faktiskt känner jag inte alls att det är nödvändigt. Jag har lika trevligt vid middagsbordet, även med mina vegetariska val.

  Har fastat några gånger. Juciefasta, upp till 7 dagar i sträck. Kändes verkligen som om det rensade ut en massa ”gifter” och framför allt det ev. syraöverskott som lagrats i kroppen. Som om man gör en nollställning av hela systemet, en reset, och startar om från början med ett rent och friskt inre.

  Tycker det är personligt vad man väljer att äta eller inte äta. Var och en får göra som dom känner för och som dom tycker är bäst för dom själva. Respekterar alla, oavsett vilken typ av kost dom väljer att äta. Men jag följer det som känns bäst för min egen hälsa.

 10. Heja er vegetarianer och veganer! Dock älskar jag kött och tänker inte sluta äta det 🙂

 11. Jag har varit vegetarian i 10 år, och kommer aldrig gå tillbaka till att äta kött. Och mjölk köper jag bara närproducerat, och ägg självklart bara från frigående höns utomhus.

  Jag får ofta frågor om varför jag inte äter kött, och måste ”försvara” mitt val av livsstil. Men från min synvinkel borde det ju vara de som väljer att äta djur som borde försvara sin livsstil. I min värld är det så självklart att djur inte ska ligga på tallriken, utan djur ska man gosa och leka med osv.

  Men jag klagar aldrig heller på vänner som äter kött. Alla har rätt till sina egna val, och om de kan leva med sig själva så är det ju bra för dem. Men i mitt stilla sinne undrar jag när det ska vända, när vi som tänker humant ska sluta behöva försvara att vi faktiskt är just humana.

 12. Jag är flexitarian typ. Jobbar i butik och en jul hade vi beställt alldeles för mycket julskinka. Jag stod där i kylen och kände mig ledsen över hur många grisar som dött i onödan. Efter det bestämde jag mig för att börja äta mer växtbaserat. Eftersom att jag haft svårt att gå upp i vikt trodde jag det skulle bli värre av att ”bara äta grönsaker”, men då även proteinkällorna innehåller mer kolhydrater har det fått direkt motsatt effekt, haha 🙂

 13. Jag är vegan sen ca ett halvår tillbaka. Innan dess var det tio år sen jag åt kött. Jag kan bara säga att bli vegan känns som det bästa beslutet jag någonsin tagit. I början kändes det jobbigt att bli bortbjuden och så. Men jag brukar erbjuda mig att ta med något eget tillbehör istället för kött tex. Efter ett tag så vänjer man sig och det känns inte längre lika konstigt. Det känns som om jag gör det bästa jag kan för min kropp, planeten och framför allt djuren. <3

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *