Smygreklam

God kväll käraste ni,

Nu tar jag kväll! Efter det här inlägget ska jag hoppa in i min pyjamas och kolla på serier. Jag har jobbat jätteeffektivt idag, bloggbusiness podcast med underbaraste Linda och avslutade kvällen men att spela in en massa härliga youtubeklipp till den nya kanalen som jag och mina vänner ska starta tillsammans.

Podcast var nog höjdpunkten bland alla roliga saker som jag gjorde idag, dels för att jag inte behövde stirra in i lysande skärmar och vi hade jättemysiga och roliga konversationer. Jag fick skratta sååå himla mycket för att Linda är så underbar, vilken go energi tjejen har! Jag försökte påminna mig själv hela tiden att jag måste sluta skratta så mycket i alla intervjuer men när jag har kul kan jag verkligen inte hålla mig för skratt. Tack för att du kikade förbi Linda!

Och jag säger till sen i bloggen när intervjun ligger uppe!

image

Under podcast pratade vi bl.a. om smygreklam i bloggar som är väldigt hett ämne just nu. Direkt när jag kikade in i bloggen såg jag den här frågan som jag tyckte var passande för dagens ämne, här kommer mitt svar 😀

FRÅGA:
Hej Foki! Jag är ytterst intresserad av hur du ser på ämnet: smygreklam i bloggar, som är jättehett nu (på nyheterna överallt). Hur ser du på denna fråga, vad är dina tankar runt det hela? Är det jobbigt att ha koll på lagarna som påverkar dig som bloggare? Eftersom jag bara läser din blogg så har jag inte koll på detta ämne. Faktiskt så har jag ibland känt att jag är osäker på om det du visar upp är ren och skär reklam (något du t.ex fått) eller om det är något du har köpt. Du har blivit betydligt mycket bättre på att skriva in denna typ av information i dina inlägg nu den senaste tiden, men jag önskar ändå att du kunde vara ännu tydligare. Jag bryr mig inte om du har blivit sponsrad eller ej men jag som läsare vill gärna veta vad som är du i samarbete andra företag eller DU och din åsikt om saker du köpt helt själv. Exempel: Din kompis som äger smyckesbutiken Cocoo. Är det en omedveten slags smygreklam? Ger Cocoo dig smycken för att “promota” sitt eget företag (vilket i sig inte är så konstigt!) eller ger hon dig smycket bara för att vara snäll? Hur det än ligger till spelar mig ingen roll, men jag skulle verkligen vilja veta om det är en slags reklam för Cocoo eller bara din “fritid”. Förstår du hur jag menar? Cred till dig för din härligt glada blogg! =)

SVAR:
Heeej fina du!
Jag är mån om dessa lagar och tänker på det lite väl för mycket när jag försöker sätta gränserna. Jag vågar inte ens skriva ut vilken kamera jag använder i dagsläge, vilket flygbolag jag flyger med, skriver sällan ut var jag har köpt sakerna eller tipsa er läsare om olika produkter, det händer men vääääldigt sällan. För att allting som syns i bloggar blir automatisk ”reklam” tycker många. En gång hade jag ett mjölkpaket i bakgrunden på en bild som någon tyckte att det måste vara smygreklam eller när jag postade en sommarbild med en läsk i handen som gjorde också att det blev smygreklam för några. Jag har försökt att censurera ganska mycket på den senaste tiden och tänker på vad jag postar, hur jag måste stage:a mina bilder o.s.v. men så fort jag länkar till olika ställen som hemsidor, mina vänners bloggar (FRIVILLIGT) eller liknande så får jag kommentarer: –SMYGREKLAM?

Smygreklam enligt mig är något som man får betalt för att göra eller skriva om men det framgår ingenstans i texterna att det är ett samarbete. När jag gör reklam så står det ”i samarbete med…” och är tydliga i mina texter om jag har fått hem saker gratis. MEN om jag personligen tycker om produkten och vill visa upp eller tipsa om den så är det inte smygreklam enligt mig.

Cocoo.se var ett superbra exempel som du tog upp! Det är min vän som har butiken, någon som jag känner heart by heart och visar gärna upp hennes smycken i bloggen när jag känner för det! Hennes smycken är supersnygga och alla smycken som jag har visat upp här har alltid varit Foki style smycken all over. Jag tycker att detta ligger i mitt personliga intresse och det ska vara ok, jag har inte fått betalt eller blivit tillfrågad att jag måste lägga upp hennes smycken i min blogg. Och ja, Coco ger mig gratis smycken som present när jag fyller år, i julklapp eller andra tillfällen när vi ses personligen för att hon är snäll och för att jag är hennes vän. Jag älskar hennes smycken och jag vill genuint skriva om det, that’s no lie för att det finns ingen bättre smyckesbutik som har så bra utbud som hennes liksom. Japp, jag länkade till hennes butik nu i början av meningen och skriver gott om henne men det här är ingenting som hon har sagt att jag ska göra eller betala mig för att göra det.
Jag har fått min dator gratis från mina föräldrar och jag älskar min macbook air supermycket! Är det smygreklam när jag lägger upp det i bloggen? Ni förstår vad jag vill få ut eller hur?

Det är självklart att man måste vara supertydlig när det är reklam! Jag är med på det till 100%!

Det här med att jag måste vara ännu tydligare om det är reklam i mina inlägg eller inte. Ska jag skriva under alla inlägg att: #Icke-Sponsrat-Inlägg (Eller som Lindas hastag ”#JagSmygerInte). Är det ok för er eller vad har ni för tankar? Vill ni att det är bättre att jag ska censurera mig själv helt? Och vad händer när jag skriver om saker som jag själv har skapat? Ska jag censurera det också?

Det här är sååå freaking intressant! 😀 Jag vill höra alla era åsikter och om det här ämnet, tycker ni att jag har gjort ett bra jobb eller vad ska jag tänka på? Ska jag sluta tänka så mycket och skriva vad jag vill och när jag vill? Det är ni som läser bloggen

Tack för att du ställde frågan och tack för att du följer bloggen! Du är awesome!

Kram på dig (er)!

10 kommentarer

 1. om det inte är sponsrat eller något så tycker jag att det ska vara okej för dig att skriva om grejerna. kan vara rätt jobbigt med ”inte reklam” i varje inlägg. Men samtidigt tycker jag självklart att du ska vara tydlig när det väl är reklam.

 2. Gör som du har gjort innan tycker jag! Det låter ju fullt rätt. Varför ska man behöva skriva ut när det INTE är reklam liksom? Om du är konsekvent med att alltid skriva ”sponsrat inlägg” eller liknande när det är det, så tror jag inte det är några problem att förstå att när det inte står något så är det inte sponsrat.

 3. Jag tycker att det du gör nu är bra, man ska väl inte behöva skriva när det inte är reklam?! Det är ju bra att vara tydlig när det är reklam, men det tycker jag att du gör väldigt bra.
  Jag tycker att du ska göra som du gör just nu, att du skriver när det är reklam och inte skriver när det INTE är reklam. Det känns som att det skulle göra det hela lite mindre personligt om du i varje inlägg skulle ha skrivit att det inte är reklam.
  Det jag tycker att du skulle göra är att du skulle kunna försöka sluta tänka så jättemycket på vad det är du skriver. Det är ändå din blogg och om du gör/gillar något på ett personligt sätt så tycker jag att du ska skriva om det om du vill. Av smygreklam får man, som du skrev, pengar för, och om du inte får pengar för det du skriver om så tycker jag att du bara ska skriva om det. Det är ändå din blogg och du ska inte behöva censurera hela bloggen.
  Fortsätt med din underbara och glädjespridande blogg <3 KRAM

 4. Hej bästa Foki!!
  Jag tycker att du ska strunta i att hela tiden tänka ”undra om det här räknas som smygreklam eller inte”. För då finns det verkligen INGENTING man kan skriva om i princip, aldrig någonsin lägga upp bilder (förutom om man är helt naken då, men det gör man ju ändå inte) för vad vi har på oss eller äter, dricker eller spelar, lyssnar på, skulle precis ALLT kunna räknas som smygreklam. Så nej Foki, fortsätt bara blogga precis som du gör, för att det är vad du är BÄST på 🙂 Självklart får du jättegärna skriva var du köpt något om till exempel ett fan frågar, eller var du bodde på semester osv. Du förstår 🙂 Jag saknar dina Foki looki där du skrev var du köpt dina kläder eller överhuvudtaget vad du har på dig. Lite mer sånt tack! <3 Och återigen, ifall du inte sett mitt inlägg tidigare, tusen tack för presenten jag fick förra månaden!!! <3 Kraaam!

 5. Jag har aldrig tänkt på det innan. Men jag känner ju att om du redigerar bort bilder med saker från din vardag så blir det ju falskt och inte tvärt om, om du måste ”sluta visa vad du tycker om” och vad du faktiskt gör så ser man ju inte den riktiga dig. Jag förstår inte varför ma skulle dölja allt. Men om man har fått betalt så förstår jag att man vill veta det coh tycker att bloggaren ska meddela det. Smygreklam inte så ok mne allt är inte smygreklam bara för att man tex dricker en dricka på stranden när det är varmt eller som du skrev om drickan. Om det är det du dricker så är det ju en del av vad DU gör och gillar.

 6. Jag tycker att det är skamligt att bloggare är så oärliga idag. Jag läser dom flesta stora bloggare och några har faktiskt erkänt att dom manipulerar inlägg för att ha något att skriva om, väljer ut bra, intressanta inlägg för att det ska se bra ut. Jag tycker att bloggare idag borde värna mer om sina läsare. Att vara ärliga mot dem. För i slutändan är det unga tonåringar som påverkas av sociala medier. Att man förväntas ha ett filtrerat liv, leva det perfekta livet, resa världen runt, tjäna pengar, se bra ut. Mycket ytligheter. Vad sänder det ut? Det är inte mer än rätt att skriva ut att ”detta är ett samarbete” eller berätta att det är en kund.(för att många surfar ju på att ha framgångsrika ansikte som marknadsför) Jag tycker att det är sjukt, skamligt efterom bloggare får erbjudanden, presenter, för att företagen ska tjäna på det, ett sätt att ragga kunder. Till exempel, tjänar ju företag mycket på annonsera på bloggare genom att många personer klickar på denna reklam på bloggen, går in på deras sida.

 7. Jag tycker att det är lite tråkigt att du inte längre skriver vart du hittat dina fina kläder och accesoarer. 🙁
  Smygreklam är ju som sagt när man fått betalt för att smyga in sina sponsorer här och där eller skriva hur bra nåt är fast det kanske inte speglar ens åsikt, att tala om vart man köpt något eller vad man använder för märken är ju bara information liksom, hehe.
  Men som sagt så är det ju ett hett ämne just nu.. tråkigt att ALLT som ”offentliga/kända” personer ska misstolkas och förstoras upp tycker jag.
  Skriver jag på min blogg att jag druckit cola och shoppat på h&m kommer ju ingen anklaga mig för smygreklam, haha. x)

 8. Jag tycker inte det är någon biggie om det är reklam i bloggen eller inte ”smygreklam” spelar ingen roll. Jag har aldrig någonsin tänkt på att det faktiskt är reklam som störs så mycket för andra. Asså jag tycker det e viktigt att man skriver det man själv tycker. Sedan om vad andra tycker är oviktigt egentligen. För om du tänker så mycket på det kan du ju till slut inte skriva om någonting och när du reser mycket vill iaf jag läsa om vart exakt du bor på ställena du besöker som du skriver på din blogg. Jag tycker det är intressant och att tipsa om olika hotell och grejer tycker jag e gööra bra för då har man liksom fått ett bedöm om hur det är. Det är ju som att folk på typ tripadvisor gör exakt samma sak de skriver ju om sina omdömen och när något e bra då e det ju bra att folk vet om det också så att alla kan ta del av det. Å då måste det oxå anses som smygreklam egentligen eller? För man säger ju något bra om just det stället. Eller e jag helt ute och cyklar?

 9. ÅH, tack för dina gulliga kommentarer, du är verkligen en liten diamant Foki, så kul att träffa dig! 🙂

  Angående smygreklam – enligt marknadsföringslagen måste man märka ut inlägg som man fått ersättning för – i pengar, produkter eller liknande – och det finns ett avtal att denna ersättning är i utbyte mot exponering i bloggen. Smygreklam är INTE när man visar upp pressprover, goodiebags eller liknande för att man vill, det går under yttrandefrihetslagen.

  Tänkte bara förtydliga för er alla! 🙂 Här finns mer om ni vill läsa hur lagen funkar: http://betterbloggers.se/skillnaden-mellan-pr-och-annonsering-pa-bloggar/

  OCH – till dig bästa Foki, om du vill ha lite tips på hur du bäst märker ut så har jag gjort en liten rekommendation här: http://betterbloggers.se/rekommendationer-annonsmarkning-blogg/

  Puss på dig!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *