Jag bidrar till ”the end of the world”

TEXTEN UR MIN GAMLA MIKZ KANAL
Skrivet: 2015-05-04

Efter alla år som jag har bloggat och varje gång jag ska resa med flyg får jag alltid några kommentarer att världen kommer att gå under när jag flyger. Jag är medveten om att jag flyger väldigt mycket, i princip varje månad och Japp, jag är medveten om flygplansutsläppen.
Jag får inte flyga 45 minuter över dan till min mormor, jag får inte flyga till och från Stockholm/Norrland och stanna i några dagar hos min familj, jag får inte flyga hem till Thailand eller Sverige, och nu sist fick jag inte mellanlanda i Taipei för att få Hello Kitty-rus (jag kunde inte ens ta direktflyg).

Jag har fått samma fråga i flera år, hur jag ställer mig till inför miljön när jag flyger så här mycket och nu för första gången tänker jag svara på det. Ärligt talat tycker jag att tid är otroligt värdefullt för mig, jag har en livsstil där tidseffektivisering betyder enormt mycket i min vardag. Mitt liv går som efter ett schema där jag alltid måste anpassa mig efter tiden. Om jag har en lucka och kan åka till min mormor över dan för att kolla till hur hon mår så gör jag det, för jag vet att den lilla stunden betyder otroligt mycket för henne och samma sak för mig. Är jag i Sverige i 2 veckor och alla dagar är jag uppbokade på jobb i Stockholm så flyger jag ändå till Norrland utan tvekan på dom få lediga stunderna som jag har fått även om det är bara 1 eller 2 dagar.
Jag kommer förmodligen att flyga till min familj i Norrland varje månad nu när jag är tillbaka i Sverige under resten av året också. Vet ni varför? Det skulle döda mig inombords att inte spendera så mycket som möjligt av min tid med dem.
Jag vet att det är själviskt men jag älskar att resa och uppleva den vackra världen när jag har möjlighet till att unna mig själv det. Både Thailand och Sverige är mina hem och jag kan inte allt annat än att vara glad för att flygtransporter finns så att jag kan ta del av båda världarna.

Det hjälper inte att bara hoppa på mig som en individuell person för att jag ska sluta flyga, jag tar flyg när det finns möjlighet till det. Även om jag inte ska flyga idag så finns det miljontals människor som flyger ändå. Vad som skulle hjälpa är att flygbolagen kan reducera avgångar. Jag kommer att följa efter deras schema oavsett. Eller så får de komma igång med flygplan som går på solceller kanske?

Vad vi än gör under vår vardag så är det miljöförstörande, från att äta till att gå på toa. Det är inte så att jag inte bryr mig alls om miljön men vissa saker kan jag inte undvika. Även om jag inte kommer att sluta flyga så kompenserar jag alltid med andra saker, som sist skänkte jag 25 tusen svenska kronor till en thailändsk skogsorganisation där pengarna går till att de ska plantera nya träd efter större del av skogen blev förstörda av skogsbranden. Jag är själv aktivt med välgörenhet där jag konstant bidrar och stöttar min egen och många privata organisationer, även om jag inte gör väsen av det betyder inte att jag inte gör något alls. Ni som följer bloggen vet säkert att jag gör mina välgörenhetsresor själv varje år. Sen finns det småsaker som att jag äter inte ägg som inte kommer från frigående utomhushöns. Om det inte finns på hyllan kan jag åka till en annan matbutik för att söka, som en gång när jag fick åka till 4 olika matbutiker tvärs över hela Bangkok innan jag hittade rätt.

Min personliga åsikt är att många borde vara uppmärksamma på hur de kan hjälpa utsatta människor m.m.. Men det är inte rätt av mig att säga så då alla har olika prioriteringar och möjligheter. Bara att man gör något bra som bidrar till någon annan också och inte bara till sig själv så ska man vara stolt. Kan vara från att hjälpa mamma med disken eller göra ett volontär jobb i Afrika. Man behöver inte göra allt. Vi alla är bara människor… Jag tycker att alla borde få fokusera på det som dem själva tycker är viktigast i livet, samt att man är medveten om vad som är rätt eller fel! 🙂

instasnap

12 kommentarer

 1. Tycker det är så häftigt att vi är från samma stad 🙂 kram

 2. Jag har också tänkt på att du flyger mycket osv men ibland behöver världen just det där. Att så många bidrar till utsläpp så att vi förstår att det är ett problem och faktiskt kan tjäna pengar på att försöka skapa miljövänliga alternativ. Hade många slutat att flyga (och samtidigt mått dåligt av att inte få göra det) hade heller ingen kunnat ha råd med att skapa de där miljövänliga alternativet. Så flyg på, dina biljettpengar kan sluta i forskning till miljön!

 3. Visst det är dåligt med flygplansutsläppen men om man tänker på allt det positiva som det bidrar med när man kan resa och se mer av den fantastiska värld som vi lever i så tycker jag att det ändå kompenserar på något sätt. Om det inte skulle finnas flygplan så skulle det ta evigheter att resa till ett annat land för då skulle man bara ha bil eller båt att åka med. Jag tror inte folk skulle resa lika mycket då och då skulle många missa chansen till att äventyra och skaffa sig livserffarenhet och roliga minnen för livet. Det är bara så jag tänker så jag tycker faktiskt att det är positivt att det finns flygplan och jag skulle flyga mer och besöka mer platser och även människor som jag lärt känna i andra länder, om min plånbok tillät det! 🙂

 4. Vill du bidra till förbättringen av miljön kan du sänka ditt intag av kött och fisk. De är dom största miljöbovarna i våran historia!
  Att äta kött är värre än att flyga, åka bil och buss tillsammans.

  1. Vi slutade köpa kött för inte så länge sen och äter bara vilt numera precis som jag gjorde när jag växte upp 🙂 Alla har ju inte den möjligheten men man kan försöka välja så ekologiskt som möjligt. Hemma hos oss använder vi och äter bara ekologiska produkter. Man gör det man kan och bidrar med det man kan. Det är självklart supernyttigt att alla vet konsekvenserna.

   Ta hand om dig!
   Kram <3

   1. camilla

    Att sluta äta kött är något du ”kan” göra. Väldigt lätt

 5. […] skrev en av Sveriges största bloggare  Foki inlägget ”Jag bidrar till the end of the world”. Flera av hennes läsare har reagerat på hennes resvanor och att hon borde resa mindre på grund […]

 6. CommanderKeen

  Alla kan inte göra allt men alla kan göra lite. 🙂
  Jag älskar också att resa men gör själv mycket annat bra för miljön som att inte äta kött, köpa ekologiskt och sopsortera.
  Man kan ju dessutom klimatkompensera på olika sätt.
  Folk vill bara hitta saker att klaga på av olika skäl.

 7. Vad som nästan gör mig mest ledsen är okunskapen hos många. Många tror att det absolut värsta man kan göra är att flyga, och JA, det är illa, men flyget står för mindre än 5% av människans totala effekt på växthuseffekten. (har läst på flera ställen, men står bl.a. under ”total effects” på wikipedias artikel ”environmental impact of aviation”). Just eftersom så oerhört få människor flyger, i jämförelse med t.ex. hur många människor som tar bilen.
  Flyget framställs som något slags jättemonster som svävar över kontinenterna och fullständigt skiter ut växthusgaser i atmosfären, men på det stora hela är det som sagt inte vad som är prio 1. Självfallet måste ett mer miljömässigt hållbart flygplan utvecklas snarast, inte minst om vi ska flyga mer och mer, som många tror, men återigen – INTE prioritering.
  Förbränning av olja i industrier/bilar och köttet är vad som ska prioriteras. Framförallt köttet, som i min åsikt har fått för lite uppmärksamhet. Enligt t.ex. http://www.worldwatch.org/node/6294 beskriver man att ”livestock”, dvs. nötkött, kyckling osv för 52% av jordens totala växthusgas-utsläpp, vilket inte uppmärksammas tillräckligt än.
  Perspective people! Och så lever alla sitt liv, det finns ingen anledning att peka finger över internet. Det viktigaste är att vi alla får all information om hur vi påverkar genom våra val, och därefter lever alla sitt liv precis som man vill. Finns ingen anledning att läxa upp. Men som sagt, kunskap är viktigt. Och man får inte glömma att de flesta, åtminstone i Sverige, faktiskt tänker på hur man lever och säkert gör så gott man kan! <3

 8. Folk är så omedvetna..
  Sluta ät kött och allt som har med boskap att Göra.
  51% av växthuseffekten är pga av de.

  Var TYSTA innan ni har slutat äta kött och dricka mjölk!

 9. Klart du kan få flyga.. Alla pratar om flygplanens utsläpp å att äta ekologisk för bättre miljö… För bättre miljö bör vi kanske kolla tex Frankrike har ingen sortering, allt slängs tillsammans, på soptippen där hittar du nålar, mediciner, och kistor med lik i, giftiga avfall och inget bränns utan dom bara lägger allt i en hög och lägger cement ibland ovanpå en del. Detta ligger även nära vatten så det giftiga avfallet rinner ut i vattnet… Kanske man bör ta tag i det först.
  Sen är det en ny uppfinning som ska ta upp plast m.m ifrån vattnet utan att skada fiskar m.m som låter väldigt lovande.

 10. Elisabeth

  Veldig bra skrevet, Foki! Jeg er selv veldig miljøbevisst og har tenkt på at det ikke er bra for miljøet når du flyr så mye. Men jeg har ingen problemer med å forstå ditt livsstilsvalg. Jeg vet godt at du gjør mye annet bra, for både miljøet og andre mennesker. Du har gjort mer for verden de siste årene enn det mange sikkert kommer til å gjøre i løpet av sitt liv. Så da har du all rett til å fly hver måned for å besøke familien din! Det må du få unne deg til å gjøre. Du er i det minste klar over problemet, og prøver å kompensere med andre ting. Det finnes folk som reiser med fly og spiser kjøtt selv om de vet at det bidrar til den globale oppvarmingen, men som likevel fortsetter å gjøre det, og som ikke gjør noe som helst for å redde verden. Dét er egoistisk. Men du er ikke en av dem, Foki!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *