Rättvisa för alla

Snabbsvar på en fråga som aldrig besvarats:

Är du feminist?
– Både ja och nej. Jag anser att själva ordet ”feminist” har blivit alldeles för urvattnat, samt förknippat med arga människor som går omkring och stör sig på allt dom ser. Just därför så skulle jag aldrig kalla mig själv för ”feminist”. Däremot anser jag att killar och tjejer ska bemötas med likvärdig respekt, ha samma lön, och samma lagar helt utan påverkan från religiös eller kulturell konservatism.. Det sistnämnda är fortfarande en svårbotad infektion i vissa folkgrupper, trots att världen mognat väldigt mycket under det senaste århundradt, men vi får hoppas att det fixar sig till slut!

Jag anser alltså att alla ska ha samma rättigheter oavsett kön, och på det sättet skulle man kunna kalla mig för ”feminist”. Jag är dock inte den ”lättkränkta och överkänsliga sorten” som blir upprörda över bikinireklam, eller som vägrar att raka sig under armarna bara för att demonstrera mot skönhetsideal. Jag tycker att sådana personer underminerar, och stjäl uppmärksamhet från den väsentliga delen som feminism i grund och botten handlar om.. Fast alla måste ju få tycka och leva som dom vill. 😉

Inte den typen av feminist.

105 reaktioner på “Rättvisa för alla”

 • Lisa skriver:

  Håller med 🙂

 • Rebecka skriver:

  Håller med om vartenda ord du skrev! Jag tror att 95% av alla feminister tänker som du skrev.

  Problemet är de så kallade extremfeministerna. 😛

 • Elma skriver:

  Håller med extra mycket om det du skrev om religion och kultir. Jag är från Irak och våra kvinnor behandlas nästan som djur om man jämför med Sverige. 🙁

 • Jossan skriver:

  Vet exakt vad du menar. Jag tror att vi har en sådan feminist i min skola. Hon rakar sig aldrig, använder inte parfym, är alltid skitsur och pratar om att alla killar är svin. Man blir bara trött i huvudet. -.-

 • Gunilla skriver:

  Bra skrivet! Men en fråga om en helt annan sak. Kan du rekommendera något bra spa i Bangkok? Jag och mina vänner ska snart dit och då vill vi skämma bort oss ordentligt. (:

  Svar: Det finns massor av bra ställen, men om jag ska rekommendera den allra bästa spa-anläggningen enligt mig så är det Yunomori Onsen. 🙂 Det är ett japanskt spa som är helt underbart! http://www.facebook.com/YunomoriOnsen

  Kramar
  /Foki

 • bella skriver:

  Så länge man ignorerar extremisterna så är feminism ganska bra.

 • Maja skriver:

  Bra svar 🙂

 • Anonym skriver:

  Har du nån kontakt med din riktiga pappa?

  Svar: Ja vi brukar träffas. 🙂 Han bor här i Bangkok, men han är tyvärr ofta bortrest på jobb.

  Kramar
  /Foki

 • Ylva skriver:

  Älskar ditt svar. Det är nästan precis som jag brukar säga (eller tänka)

 • Josefine skriver:

  Håller med dig!! 🙂

 • Linnea skriver:

  Intressant 😛

 • Alba skriver:

  Hej! JAg har en fråga. Hur gick det på castingen som du var på för några månader sen???

 • Novalie skriver:

  Jag har inte läst din blogg så länge men jag måste säga att du framstår som en väldans klok och intelligent tös. 🙂 Du har sunda åsikter och du uttrycker dig på ett sätt som får många andra bloggare att blekna i jämförelse.

  Fortsätt så!

 • Sanne skriver:

  Du tog orden ur munnen från mig, bokstavligt talat! Håller med dig precis!:P

 • Åsa skriver:

  Jag kräks på extremfeminister, särskilt de som ska slåss mot skönhetsideal. Dem fattar inte att skönhetsideal är något som existerat sedan människor var apor, och att även killar har skönhetsideal. Det ligger i människans natur att göra sig vacker och attraktiv inför varandra, och därför kommer skönhetsideal aldrig att försvinna.

  Jag upplever också att dem som slåss mot skönhetsideal själva är ganska fula. Det är kanske därifrån deras motivation kommer? lol

 • Lovisa skriver:

  vadå ”den typen av feminist”?
  Det finns en typ av feminist. Sedan finns det olika undergrenar av feminism. Exempelvis radikalfeminister som tror på att dagens könsmaktordningen beror på att vi lever i patriarkat.
  Det gemensamma för alla undergrenar är tanken om lika rättigheter oberoende kön.

 • Du är så himla bra Foki och du har bra åsikter.
  Men blir alltid lite ledsen på alla som säger att ”jag kallar mig inte feminist” eller ”jag är inte den typen av feminist” det finns bara en typ (sen finns det extremister inom alla åsikter).

  Är man feminist tycker man att alla ska ha lika rätt oavsett kön och även vilken religion man än har. Samma lön för lika jobb och samma rättigheter.

  Att säga sådär är som att jag skulle säga ”Jag är svensk men inte den typen av svensk” eller ”jag är harry potter fan men inte den typ en av fan” skitdåliga exempel men tycker att man ska stå för vad man är :).

  KRAM

 • Onödigt? skriver:

  Bra svar men ganska onödigt. Jag tror alla fattar att man kan vara feminist utan att vara en hårig ofräsch orangutang. 😉 Och folk som rasar över bikinireklam gör det bara för att dom är feta, inte för att det har med feminism att göra.

 • Anonym skriver:

  Detta har inte något med ämnet att göra men vilken kamera har ni tänkt köpa? Blir det en 5D3 eller ska ni byta till Nikon? Om ni byter till Nikon så kan jag rekommendera D800E. 😀 Min pojkvän har en sån och den är supernajs!

 • Magdalena skriver:

  Religiös och kulturell konservatism. Tyvärr är det exakt den typen av människor som regeringen tar in i tusental från mellanöstern och Afrika.

 • Martin skriver:

  Bra skrivet!

 • Marica skriver:

  håller absolut med dig!

 • Lucille skriver:

  Anna T: Det framkom väl ganska tydligt att det är den sortens feminister Foki menade då hon sa att hon inte är den typen. 😛 Strunt samma hur hon formulerade sig.

  Jag är kristen men jag är inte extremkristen.

 • amanda skriver:

  Fast om du i grund och botten anser att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och vara helt jämställda så är du feminist. Det är definitionen av att vara en feminist. Eftersom du är en förebild för många unga tjejer borde du säga att du är en feminist istället för att skapa mer fördomar om vad en feminist är vilket du gör med detta inlägg.

 • rebecca skriver:

  Tack, Foki!
  Tack för att du satte ord på precis dem åsikterna och tankarna jag har. Har länge försökt att få fram vad jag egentligen känner, och nu lyckades jag.
  Tack! 😀

 • Emmy skriver:

  Jag brukar också dra mig för att kalla mig för feminist, just på grund av de extrema typerna som du beskrev i ditt svar. Helt klart så saboterar dom för oss vanliga feminister, precis som religiösa extremister saboterar för vanliga religiösa människor.

  Lagom är bäst. ;D

 • Anonym skriver:

  hur gammal är ricki? :O

 • Birgitta skriver:

  …ps de som kräks på s k radikalfeminister kanske ska tänka på att om de kvinnorna inte ståttt modiga och kämpat för kvinnors rättigheter så kanske heller inte svenska kvinnor haft de rättigheter som finns här idag, som rätten till abort, rösträtt, rätt att gå i skola, rätten att resa och försörja sig exempelvis. Inget av detta har kommit gratis och det är inte antifeministerna som skapat några rättigheter.

 • Moa skriver:

  Birgitta: Fast radikalfeministerna har ju inget att göra med kampen för rättigheter. Radikalfeministerna väsnas bara över H&Ms nya bikinireklam och gillar att visa upp sina håriga ben. Dem är ett stort skämt jämfört med feministerna som ordnade fram rösträtten och dem som kämpar för lika lön mellan könen.

 • Bea skriver:

  Håller verkligen med dig! Vad bra skrivet Foki 😀

 • Anna skriver:

  Håller med Birgitta. 🙂

 • Feminist skriver:

  Ursäkta,
  men jag känner mig tvungen att försvara begreppet feminist. Du säger att du tycker att killar och tjejer ska bemötas med likvärdig respekt, ha samma lön och ha samma lagar helt utan påverkan från religiös eller kulturell konservatism. Dessa åsikter är ju kärnan i feminismen, att tjejer är i regel underprivilegierade männen och att det inte tolereras. Är inte slutsatsen att du då är en feminist? Att själva ordet är urtvättat och förknippas med fel saker (som att raka eller inte raka sig under armarna) för jag håller med om att de inte är frågor värda att diskutera, men varje gång någon inte vågar kalla sig feminist för att man är rädd för att associera sig med fel saker, så ger man ju själv begreppet en negativ laddning! Alltså ger du nu begreppet en negativ laddning med ditt inlägg. Feminismen är en ideologi, att man är lättkränkt, arg och överkänslig är en personlighet. Jag tycker det är viktigt att skilja dem åt. De personer som uttrycker sig ”Jag hatar män för att jag är feminist” eller ”Jag rakar mig inte under armarna och har killkläder för att jag är feminist!” förtjänar inte att kalla sig feminister, för de fyller inte de ideologiska kraven för att vara feminist och eftersom feminism är en ideologi så innehåller den därmed flera olika ideologiska grenar som radikal feminism osv…
  Så vad jag vill säga är att jag tycker det är väldigt synd att folk inte vågar stå för att de är feminister (som du), på så sätt hade man kunnat motarbeta ordets negativa klang.

 • Helena skriver:

  Bra svarat! Det är viktigt att kunna se skillnad på vanliga feminister och den extrema typen. Du är verkligen en bra förebild och jag blir så glad varje gång du delar med dig av dina åsikter!

  Det är synd att vi kvinnor fortfarande måste plågas av religiös förföljelse i vissa delar av världen, men jag tror och hoppas att utveckligen är på väg mot rätt håll.

 • elin skriver:

  Hur kan du vara så hinla bra? 🙂

 • Birgitta skriver:

  Hej Moa. Håriga ben eller annan behåring har nog inget med feminism att göra. Det kan vara så att uttrycka sådana elakheter är ett sätt för antifeminister att skrämma kvinnor/tjejer att inte våga kalla sig för feminist. Går ni på det tjejer? Att vara ful och elak vill väl ingen vara. Var stolt och snygg feminist så kanske världen blir bättre.

 • Maow skriver:

  I read your blog with Google translate, so I’m not sure if I get all the words correct, but I’m pretty sure that I agree with everything you said!

  You are a great role model for your young followers.

 • ragdis skriver:

  tycker likadant, men vissa är tröga och fattar inte att man ska bedöma alla lika.

 • Anna skriver:

  Jätte bra skrivet, håller med om allt!

 • Millan skriver:

  Problemet med feminismen är ju att den inte har mycket med jämställdhet att göra. Självklart ska man ha samma lön för samma utfört arbete. (Vilket de allra flesta har i sverige idag).

  Men nu ser man bara tjejers problem och inte killarnas. Nu har det feministiska jämställdhetsarbetet i sverige gått så bra att det är killarna som är i underläge. t.ex. skolresultat och andel som studerar på högskola.

  Det finns dessutom en hel drös med bidrag projekt mm som riktar sig enbart till tjejer. det finns inget sånt för killar.

  Allt motiveras med ”könsmaktsordningen” som säger att en kille per definition aldrig kan vara diskriminerad.

 • tilda skriver:

  Moa: Fast på den tiden räknades de som extremfeminister för att tanken på att kvinnor skulle få t.ex rösta var så sjuk. När kvinnor ville ha på sig byxor var det samma sak. De har ju redan rösträtt, tänkte männen och kvinnorna som var antifeminister, sluta gnäll om småsaker. Och idag är vi väl rejält glada över att det inte är olagligt att ha på sig ett par jeans bara för att man är tjej?

  Blir så trött på folk som är historielösa. ”Viktiga” feministiska frågor såsom lika lön för lika arbete osv hänger ihop med sådant som utseendehets och andra ”småsaker” som feminister gärna pratar om.

 • A skriver:

  En stjärna i himlen till dig för det här inlägget! Så bra skrivet

 • Maggie - radikalfeminist skriver:

  Moa: Du verkar inte veta vad radikalfeminism är. Radikal är inte att blanda ihop med extrem i detta fall. Om du inte vet vad ett visst begrepp betyder så tycker jag att du ska googla innan du uttalar dig.

  För övrigt så blir jag arg när jag läser kommentarer om att de som kämpar mot ideal gör det för att de är avundsjuka, feta och fula. NEJ! Det är inte alls så. Feminister vill att alla ska ha rätt att göra sina egna val utan att bli dömda. Man ska kunna gå med håriga ben och armhålor utan att bli kallad för okvinnlig och ofräsch, sitter ens kvinnlighet i håret? Eller sminket? Jag som feminist tycker att man ska höja sitt medvetande och fundera över hur normer och ideal formar oss och att kritisera sexistiska reklamer där man objektifierar kvinnor är för mig en självklarhet.

  Och att säga att skönhetsideal har funnits sedan aptiden och därför är helt naturlig är ju inte riktigt sant. Klart man attraheras av utseende, men vad som anses vackert har också skiftat oerhört genom århundraden, vilket visar på hur konstruerat det är. Vi LÄR oss vad som är fint och vad som är fult.

  Tack vare feministerna har ni rösträtt, rätt till er egen sexualitet och kropp.

 • Lisa skriver:

  Håller med helt! Det bästa för feminism vore om de håriga svettiga extremfeministerna kunde tona ner sig och hålla sina åsikter för sig själva. -.-

 • Elina skriver:

  Att vara en feminist ser jag som en ren självklarhet. Alla är lika mycket värda, alla ska ha samma rättigheter och behandlas lika.
  Så när någon påstår att de inte är feminist så skickar de direkt en gliring till alla som är föddes utan kromosom Y. Något som ingen kunnat ha någon inverkan på, en biologisk slump.
  Män och kvinnor är inte så himla olika som vårt samhälle och media lätt får oss att tro.

 • Ida skriver:

  Millan, börja leva lite utanför flashback så inser du snabbt hur fel du har..

 • Greta skriver:

  Du ger alltid så bra och intelligenta svar! Jag är glad att du är storbloggerska, för dagens unga tjejer behöver sunda förebilder.

 • Anna skriver:

  Precis Ida!

  Ingen ska komma och kritisera feminismen.
  Inte ens då det är befogat och sant!
  Upp till kamp syster!

 • Sofia skriver:

  Bra svar 🙂

 • Karro skriver:

  Hej Foki!

  Nu blir jag lite besviken. En feminist är en feminist. Du säger att du tror på lika rätt för män och kvinnor, då är du feminist. Jag tror att du ökar mångas fördommar om feminister när du måste påpeka att du inte är si och så. Feminister ifrågasätter normer så som utseende och beteende, vilket är jätteviktigt. Det handlar inte om att man måste gå orakad som tjej, det handlar om att ifrågasätta och tänka om. Varför är så många saker ok för killar men inte för tjejer? Varför blir det hatkampanjer på internet mot tjejer med orakade armhålor? Varför får inte tjejer ta lika mycket plats som killar i skolan, på jobbet?

  De flesta av oss är nog feminister, egentligen. Att inte våga säga att man är det av rädsla för att folk ska tro att man gapar och inte rakar sig tycker jag är sorgligt. Då har det viktigaste plötsligt blivit hur man själv ska framstå, och inte längre ens åsikter.

 • bea skriver:

  Håller med! Det är skillnad på feminism och extremfeminism.

  Extremfeminister är bland de äckligaste människorna jag vet.

 • Eldsjäl skriver:

  Jag håller verkligen med dig. Sjukt intressant att läsa också, kul att du skrev om just det här! 🙂

 • Linn skriver:

  Det är skrämmande hur feministerna har förändrats under de senaste 20 åren. Jag stödjer jämställdhet och kampen för kvinnors rättigheter, men det som de s.k feministerna håller på med är bara vidrigt. Dom har reducerat sig själva till fula, håriga och illaluktande manshatare som är avundsjuka på VS-modellerna.

  Feminism är död.

 • Anonym skriver:

  Det finns extremister inom alla kretsar. Bara för att du röstar på moderaterna betyder det inte att du stödjer mitt romney, och bara för att du röstar på sossarna betyder det inte att du är för marxinismen. Samma gäller för feminister, du behöver inte vara allt du beskriver, feminism är män och kvinnor som står för ett jämställt samhälle. Att inte raka sig i armhålor och på ben är inte ett måste för feminster, men vi tycker att man ska ha ett val och inte bli hatad bara för att du väljer att inte göra det. Dina åsikter tycker jag låter hyfsat feministisk men jag tror du har för mycket fördomar om feminism. Och du föresten, alla feminister är inte arga och otrevliga. Känner många och alla är väldigt snälla glada och roliga. Det är väl snarare sexisterna som är hatarna.

 • Jibril skriver:

  Millan:
  Killar är normen. Därför finns det inte alltid saker som endast riktar sig till killar exklusivt. De flesta saker riktar sig alltid till killar men förbjuder inte tjejer rakt ut (men trots det finns det inga tjejer med i klubben..)

  Och män är diskriminerade när det gäller barn. En man som jobbar på dagis kommer ju få fler undrande blickarän en kvinna som gör det. Och det hänger ihop med den unkna kvinnosynen att ha att gära med barn räknas som en ”kvinnosak” och varför skulle då en man vilja jobba med barn om han nu inte t.ex. är pedofil? Vi måste få bort sådana unkna föreställningar för att ALLA, män och kvinnor, ska kunna få göra vad fan de vill. Män påverkas ju lika mycket som kvinnor av unkna kvinnoideal, det är bara det att deras påverkan är indirekt och kanske inte lika tydlig för dem därför.

 • Marith skriver:

  Shit! Jag skrev just en jäkligt lång kommentar som bara försvann? Kanske något är fel med ditt kommentarsfält?

  Kortfattat: Jag håller med dig och jag tycker det är synd att feminism har blivit så förstörd av de håriga extremfeministerna. Allt dem åstadkommer är att ge en negativ klang till feminism, precis som religiösa extremister ger en negativ klang till religioner.

  Tack för ett bra inlägg!

 • pelle skriver:

  Håller med!
  Feminismen försöker bara skuldbelägga alla män.
  Och skapar bara förvirring hos både kvinnor och män.
  Dessutom tar den ifrån många kvinnor deras identitet.

  Eller som jag läste i ett bra twitter-inlägg igår:
  ” i Sverige behövs feminismen absolut inte längre. Det är ärligt talat bara trams som drar till sig bittra kvinnor eller män som inte tycks ha hittat något bättre sätt att visa upp hur ”solidariska” de är.”

  Förövrigt många bra poäng i den texten som finnes här:
  http://tl.gd/l4o161

 • Fanny skriver:

  Pelle: Du som man kanske inte bör uttrycka när feminismen har ”gått för långt”. Kanske ser du inte att Sverige inte är helt jämställt ännu? Och vi slutar inte förrän det är samma rättigheter och skyldigheter för båda könen. Jag är bara 17 år och märker av sexism hela tiden. HELA tiden. Du som man kanske inte märker av särbehandlingar och kvinnohat. Det är synd.

 • Hello Kitty-princess skriver:

  Bra skrivet Foki :). Håller verkligen med till 100%.

 • Anna skriver:

  Man får som sagt inte kritisera något som har något med feminism att göra. Visst har feministerna tidigare gjort mycket bra saker för jämställdheten. Diskussionen är även fortfarande viktig.

  Problemet nu är att vissa varianter av den spårat ut och blivit extrem och till och med odemokratisk, när t.ex. de som ifrågasätter vissa fenomen inom feminismen blir hotade och trakasserade.

  Att påstå att dessa extrema feminister gör något gott för jämställdheten är helt enkelt absurt.

 • pelleP skriver:

  Jo du Fanny, ja jag har rätt att utala mig precis lika mycket trotts att jag är man.
  Jag har sett vilken förvirring som feminismen skapar ute i samhället. Det är ofta på bekostnad på de män som sköter sig och beter sig respektfullt.
  Det är självklart att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, men feminismen vill ändra lagar för att ge kvinnor en massa extra rättigheter. Det är helt moraliskt fel och rubbar bara balansen i samhället.

  Tweetet som jag länkade till högre upp förklarar väldigt bra hela feminismens problematik.
  Rekommenderar dig varmt att läsa den för att få en lite mer bred bild av hela problemet.
  Kan skriva under på det mesta där och tror att det finna många andra som kan det med.

  Varför håller ni gast vid nått som inte längre finns?

 • Andrew skriver:

  Foki du har helt missat vad en feminist är – du ÄR en feminist. Det du kallar ”feminist” är extremfeminism och något helt annat, det är kvinnor som kallar sig feminister men som egentligen är manshatare — eller snarare, det är kvinnor som ges som exempel på vad de tror är feminister.

  Om du tror på jämlikhet bör du säga att du är feminist och stå för det och få andra att förstå att feminism inte handlar om att göra män till slavar under kvinnor.

 • Zasha skriver:

  Jag är inne på samma spår som många andra. Extremfeministerna har totalförstört feminism genom sin strävan efter att alla ska vara lika fula, håriga och lönnfeta som dem är. Dem är missnöjda med sig själva och använder feminism som slagträ mot tjejer som är snygga och håller sig fräscha. Tragiskt men sant.

  Jämställdhet, ja tack. Feminism, nej tack. :/

 • Anna skriver:

  Sen måste man även som feminist våga vara kritiskt granskande mot det som man hör. Vilket för övrigt gäller alla.
  Det sprids tyvärr en del myter, vet ej om man ska kalla det medvetna lögner, men eftersom feminismen också blivit en politisk rörelse så försöker man vinkla fakta för att få stöd för sin sak (inget unikt för feministisk politik)

  T.ex. det här med lönerna. Visst om man jämför gruppen kvinnor med gruppen män. har kvinnor lägre inkomst. Men då man jämför samma yrken, samma arbetstider, arbetsuppgifter, övertid mm. finns nästan ingen skillnad mellan män och kvinnors lön.

  Att gruppen kvinnor tjänar mindre beror bl.a. på att de är överrepresenterade i t.ex. vården som betalas med skattemedel. en seriösare diskussion vore t.ex, då varför väljer så många kvinnor att ändå jobba i vården?

 • ina skriver:

  Håller med om vartenda ord. Feminism har utvecklats till någonting obehagligt som man helst inte vill höra talas om. Jämställdhet i all ära, men det som många av nutidens så kallade ”feminister” håller på med är bara ren och skär idioti. Håriga manshatare med evig PMS.

 • Ekwy skriver:

  Om feminism skuldbelägger någon så är det både män och kvinnor. Båda könen ansvarar för att upprätthålla rutten kvinnosyn, och båda könen lider av det. Ett mansorienterat samhälle, ett patriarkat, grundas på uppfattningen att det maskulina helt enkelt är lite bättre. En stereotypisk man är stark, stadig, låter inte känslorna styra eftersom en man aldrig gråter. En stereotypisk kvinna kan givetvis vara klok, men hon är också känslig, ytlig, ologisk, oförutsägbar, hysterisk. När en kvinna beter sig stereotypiskt manligt, hon visar inte känslor, hon är stark, hon är tydlig, då får hon respekt. Hon är ju inte ”som de där andra kvinnorna.” Hon är ju (nästan) som en hel karl! Men vad händer när en man beter sig känslosamt, när han blir upprörd, när han gråter? Jo, han blir kallad för ”en jävla pussy.” Det är hela förolämpningen. Att han beter sig som en kvinna, och kvinnor är ju automatiskt lite sämre.

  Det här patriarkatet sabbar för ALLA. Män och kvinnor har olika förväntningar på sig, och lever man inte upp till dem så får man skit för det. Vi skulle kunna testa att vara individer istället. Vill man inte raka sig under armarna, man som kvinna? Hurra, då slipper man det! Vill man raka sig under armarna, man som kvinna? Då får man det! Smink? Det är för alla utom för de som inte vill! Rosa? Det är för ALLA!

  Så feminism BEHÖVS. För vi har en lång väg att gå fortfarande. Vi kan ju börja med att ta tillbaka ordet. Att feminism har börjat betyda ”galen manshatare som är arg på allt” är väl om något ett bevis på att vi lever i ett mansdominerat samhälle?

 • Sanna skriver:

  @Anna

  Skämtar du med oss?
  VET du hur det såg ut när generationen före oss växte upp och gjorde sina yrkesval?
  MIn mamma jobbar inom vården – och när hon var ung så var det liksom bara så…. kvinnor jobbade omsorg och män i industrin, med några få undantag.

  Har du verkligen helt MISSAT att feminsier i åratal har diskuterat just den frågan – vad är det som påverkar oss till göra de val vi gör? Tex vilka yrken vi väljer osv.

  Och om man sen har lite nyfikenhet och analytisk förmåga så kan man ju välja att fundera vidare på varför det är så att de yrkesgrupper med mer kvinnor tenderar att ha lägre löner än yrkesgrupper med fler män.

 • En vanlig missuppfattning är att feminister går runt och skriker, protesterar mot allt och trycker upp håriga kroppsdelar i ansiktet på folk.

  Vad det egentligen går ut på är att alla, oavsett kön, etnicitet, religion, samhällsklass eller vilken bakgrund man än har, ska accepteras och respektras. (Så länge personen i fråga inte skadar någon annan förstås.) Med andra ord betyder det att ALLA sorters människor ska lyftas fram, inte bara stereotyperna. Att en kvinna inte ska dömas utifrån sitt utseende eller att en lugn och fredlig man inte ska dömas för att han inte följer normmallen. Och så vidare. Jag är och kommer alltid att vara feminist. Jag ger mig inte förrän människor kan se PERSONLIGHETER istället för den där YTAN som det finns oändliga krav på.

 • Matilda skriver:

  Här finns konkret statistik som visar att det skiljer mellan 30-40 % i lön mellan män och kvinnor inom vissa yrken. Självklart jämför de två personer med samma utbildning, erfarenhet, position på arbetsplatsen och arbetstid. Att män har högre månadsinkomst än kvinnor är inte så enkelt som att de, som Anna skriver här ovanför, jobbar olika mycket.

 • Maria skriver:

  För övrigt verkar den där Pelle inte vara den vassaste kniven direkt…

 • Zandra skriver:

  Hej, Anna! Angående det du säger om löner. Gå in här: http://www.lonestatistik.se/ välj valfritt yrke. Klicka på kvinnor, sedan män. Se att det skiljer ca 3000-6000 i lön mellan kvinnor och män. Då har männen även oftast mindre erfarenhet än kvinnorna, men tjänar ändå mer än kvinnorna. (Te.x en man som jobbat i 3 år tjänar mer än en kvinna som jobbat i 6 år). Det är ingen myt, det är sanning.

 • Ekwy skriver:

  Pelle: Jag har för övrigt svarat på det där inlägget du länkade till. Jag är inte imponerad. Alls. Försök igen.

  http://www.twitlonger.com/show/l51p03

 • Hej Foki och många av er som kommenterar,

  ni verkar helt ha fått begreppet feminist om bakfoten om ni anser oss vara extrema. Det ligger inget extremt i att vilja och försöka leva på samma villkor som män, det ligger inget extremt i att uppröras av att de enda reklambilderna som finns på stan visar en och samma sorts kvinnor (och män för den delen) och det ligger inget extremt i att strunta i att raka sig under armarna.

  Om du/ni tänker i andra banor: hur ofta ser man asiatiska tjejer i svensk reklam, till exempel? När såg ni sist en tjej liknande Foki i BH-reklam för ett svenskt märke? Just det, förmodligen länge sen. På samma sätt motsätter sig många feminister att det är exakt samma sak med kroppstyper. Få människor ser ut som kvinnorna i reklam, varför ska de då få representera alla? Jag blir personligen mer köpsugen när det är en genomtänkt reklam som riktar sig mot mig genom att visa personer liknande mig som använder produkten. Det blir kanske inte ni, men jag hoppas att ni i alla fall håller med om att likformighet är tråkigt.

  Jag väljer att inte raka mig under armarna därför att jag är så jäkla trött på att behöva behaga andra. Jag har inget intresse av att andra ska tycka att mina armhålor är snygga att se på. Dessutom är det på intet sätt onaturligt med hår – möjligtvis om man inte genomgått puberteten, men det har jag. Jag är kvinna, okej? Och kvinnor har hår på benen, under armarna, runt könsorganet – precis som män. Nekar man det så är man dum i huvudet. Enda skillnaden är att vi är produkter av samhället vi lever i, ett samhälle som anammat tricket som företag som Venus tjänar miljoner på: att det är okvinnligt och äckligt att ha hår på kroppen (såvida det inte sitter på huvudet). Men på män spelar det alltså ingen roll? Tänk om, tänk rätt.

  Jag är en arg feminist. Jag är arg för att mina systrar och vänner går runt och känner sig otillräckliga för att de får höra att de inte duger om de inte rakar sig/går igenom smärtsamma vaxningar, går ner i vakt och sminkar sig varje dag. Jag är arg för att kvinnor tjänar mindre än män, utsätts för mäns våld och trakasserier, jag är arg för att kvinnor inte kan knulla runt utan att få horstämpel, jag är arg för att min kropp blir äcklig om jag låter den vara naturlig. Ja, jag är en arg feminist. Och jag tänker fortsätta vara det tills jag kan leva på lika villkor som killar. Tills jag kan gå orakad utan att bli ifrågasätt, tills jag slipper oroa mig för att få kommentarer av okända grabbar om jag klär mig i kort kjol eller korta shorts på sommaren, tills jag vet att mina systrar och vänner är tillräckligt säkra i sig själva för att inte behöva pluta med munnen och gå upp en timme tidigare än nödvändigt för att sminka sig. Tills dess tänker jag vara en arg feminist. Och en stolt sådan!

  (Tråkigt att du, Foki, är så trångsynt och uttalar dig utan att tänka efter. Din läsarkrets hyllar dig för att du har rätt, men tänk på alla de unga tjejer och killar som uppfattar det som att en tjej som är arg pga de rådande orättvisorna – som ingen kan blunda för – är irriterande och överdriven. Jag hoppas du tänker om! Feminism handlar om att alla ska få vara som de är, och även om man ifrågasätter normer och ideal så är grundtanken att även döda fiskar ska få följa med strömmen om de vill det. Men du skulle tjäna på att tänka över varför du redigerar dina bilder, använder linser och gör gulliga poser istället för att vara naturlig. Det är inte för att du vill det i grund och botten!)

 • Embla skriver:

  Jdlsb

 • Stina skriver:

  Du borde fixa ditt kommentarsfält. :/ Så jobbigt när man skriver en kommentar och så försvinner den

 • Queer-feminist skriver:

  Hej! Jag ”vägrar” att raka mig under armarna. Har ingenting med feminism att göra. snarare självkänsla. Jag är snygg. Jag tänker inte berätta vad jag tycker är äckligt och fult.

  För att vara feminist räcker det inte att anse att kvinnor och män ska ha lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter.

  En feminist ser att samhället inte är jämställt så som det ser ut idag och vill göra någonting åt det.

 • Julia skriver:

  Hej, ville bara påpeka att definitionen av en feminist är att man vill att män och kvinnor ska ha lika rättigheter, lika lön, ren jämställdhet helt enkelt. Feminism innebär ABSOLUT INTE att man hatar män. Detta är något som många har fått om bakfoten vilket jag tycker är väldigt tråkigt. I detta inlägg skriver du om dina åsikter vilka stämmer exakt med definitionen av feminism. Tänkte att du inte visste detta när du skrev inlägget eftersom man som kvinna definitivt borde vara feminist eftersom jag inte tror att någon kvinna skulle skriva under på att ha lägre lön än en man som utför samma arbete eller behandlas sämre än en man. Uttrycket feminist har blivit väldigt smutskastat på senare tid vilket är väldigt tråkigt, men nu vet iallafall du vad det innebär att kalla sig feminist.

 • Anna skriver:

  Zandra.
  Nej det är inte så enkelt.
  Statistiken du hänvisar till tar inte hänsyn till skillnader
  i arbetstid, övertid, påbyggnadsutbildningar, arbetsplats mm.

 • Anna skriver:

  Sanna.
  Som många fokuserar du på det som varit och inte på det som är nu.

  Hur som helst, tror du inte att det har betydelse att lönen i den offentliga sektorn är låg beror på att det är skattefinansierat? Att öka lönerna där skulle innebära skattehöjningar vilket svenska folket tydligt vid de senaste två valen visat sig vara emot.

  Sen sker det ju ändå stora förändringar nu, det är ganska många kvinnor som söker sig till t.ex. gruvnäringen. Kan ha med mycket att göra, säkert en del p.g.a. jämstäldhetsarbete men säkerligen också p.g.a. att arbetena nu inte sker med kroppskraft på samma sätt som förr.

 • Jonna skriver:

  Här kan ni läsa statistik om olikheter mellan mäns och kvinnors löner från sidan 21 och framåt.

  http://www.dnv.se/mou/sex_feministiska_myter_bok.pdf
  (den är gratis)

 • Ellen skriver:

  @Jonna

  Fast den dar verkar ju valdigt tillforlitlig. Bara massa konstiga tidningar som kallor. Kallkritisk nasta gang 😀

 • Anonym skriver:

  @Ellen.
  i delen om löneskillnader anges t.ex. arbetsgivarverkets rapport. landstingsförbundets rapport , sveriges kommuner och landstings rapport. samt rapport från svenskt närings liv som källor. detta anser du vara oseriösa källor?

  Vetenskapliga artiklar i tidningar används ofta som källor i vetenskapliga sammanhang.

  Förstår att många blir upprörda då dessa myter som vi bombarderats med under lång tid visade sig just vara myter. Men jag hoppas ni som läser den får en bild av hur nya fenomen i samhället dyker upp och att man inte ska tro på allt. detta är en viktig lärdom. att vara kritisk och kolla upp fakta.

 • Hanna skriver:

  Så jävla bra skrivet. Jag slår vad om att ditt inlägg får massor av bittra extremfeminister att koka över och gråta ut på sina online-gruppmöten.

 • Anonym skriver:

  Här var det livat!

 • Linn skriver:

  Det är skrämmande hur feministerna har förändrats under de senaste 20 åren. Jag stödjer jämställdhet och kampen för kvinnors rättigheter, men det som de s.k feministerna håller på med är bara vidrigt. Dom har reducerat sig själva till fula, håriga och illaluktande manshatare som är avundsjuka på VS-modellerna.

  Feminism är död.

 • sofia skriver:

  uguöi

 • Ellen skriver:

  @Anonym

  En riktig studie skulle ha källförteckningen länkat till det som skrivits. Om ett fakta är skrivets så ska det visas direkt varifrån det kommer. Att en fakta i den där studien kommer från Arbetsgivarverkets rapport känns inte helt legitimt. Det är lätt att ta saker helt utan sammanhang heller.

  Den där studien känns inte helt legitimt. Sen kan man ju fundera på varför kvinnor inte är lika behöriga osv. Om inte annat kan jag också länka lite fakta?

  http://www.scb.se/Pages/PressRelease____351197.aspx

 • Anonym skriver:

  @Ellen.

  Nej självklart är den inte legitim eftersom den sätter
  stor del av den feministiska propagandan ur spel?
  Det är däremot legitimt att ljuga och försköna siffror som
  många feministiska ”språkrör” har gjort. t.ex. att det är jättestora skillnader mellan mäns och kvinnors löner för lika arbete.

  detta citat från boken sex feministiska myter sammanfattar problematiken bra:

  ”Utprovning av läkemedel görs bara på män, och därför fungerar inte medicinerna så bra på kvinnor” läser vi ofta i svenska medier. Men läkemedelsverket skriver på sin sajt att påståendet är fullständigt fel. Deras taleskvinna säger att Läkemedelsverket med jämna mellanrum går ut med motinformation, men då är det ingen som lyssnar. ”ingenting händer” det blir bara tyst, säger hon” slutcitat.

 • Ligneto skriver:

  @Ellen: Ja det finns ju lite andra studier att tillgå om man nu är intresserad av hur lönegivarna sätter löner. Du har till exempel JämO:s studie – den kom fram till 3% oförklarad skillnad efter att man korrigerat för de faktorer som påverkar löner. De 3% är som sagt ”oförklarade” vilket innebär att inte ens denna lilla skillnad nödvändigtvis behöver vara exempel på diskriminering.

  – Att kvinnor i Sverige skulle vara ”lönediskriminerade” är en myt.
  – Att kvinnor och män har olika förutsättningar att uppfylla de krav som behövs för en bra löneutveckling är inte en myt.

  Märk väl att det är stor skillnad på dessa två. Man kan inte lösa ett problem om man inte ens klarar av att definiera problemet korrekt.

 • Ligneto skriver:

  (Ps. Den studie du refererar till handlar inte om ”löner” utan ”inkomster” vilket inte är samma sak.) 🙂

 • Sofia skriver:

  Jag har under de senaste dagarna sett nyheter som jag själv tycker visar ganska tydligt på att Sverige är långt ifrån jämställt, t.ex. att det i Sverige är lättare att hitta en VD som heter Johan än att hitta en kvinnlig VD. (I de svenska börsbolagens ledningsgrupper finns det 1487 män och 323 kvinnor.) Jag förstår inte hur någon skulle kunna tycka att det är ett jämställt samhälle utan behov av förändringar. Tyvärr kommer dessa förändringar inte ske av sig själva, och jag tycker att det är tråkigt att de som vågar uppmärksamma problemen och gå emot könsroller blir kallade för tjocka, fula och äckliga. Det känns mer som vidriga personangrepp än som ett faktiskt bidrag till en diskussion om feminism och jämställdhet? När det gäller kroppshår undrar jag om ni som tycker att det är äckligt även tycker att det är äckligt på män, och om inte, varför inte? Kroppshår är naturligt hos människor, oavsett kön, och jag tycker att det är tråkigt att tjejer ska bli intalade från ung ålder att en naturlig del av dem är äcklig. (Kan tillägga att jag själv rakar mig, men skulle aldrig drömma om att kalla någon som inte gör det, kille eller tjej, för äcklig. Man måste inte sluta raka sig för att vara feminist, men man borde fundera på varför man rakar sig och inte bara avfärda det som något extremt att inte göra det.) Historiskt sett har väl kvinnor som kämpat för kvinnors rättigheter alltid fått glåpord kastade efter sig och kallats för radikala? Jag är iaf glad att de inte lät sig stoppas av det och att jag idag har t.ex. rösträtt. Och jag tycker att de flesta här kanske borde läsa på lite mer om feminism innan de bildar sig en uppfattning om det.

  Lite länkar till de nyheter jag nämnde innan som jag sett under de senaste dagarna:
  http://www.tv4.se/nyheterna/artiklar/pojkar-l%C3%A4ngre-tid-p%C3%A5-f%C3%B6rskolan-51266ac404bf72610e00004e

  http://www.tv4.se/nyheterna/artiklar/fler-kvinnor-i-b%C3%B6rsbolagens-styrelser-5123ccea04bf722708000010

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/lonegapet-mellan-konen-okade

 • Peter skriver:

  Och snälla, dra inte in Pär Ström utifall ni inte vill skjuta er i foten. Hans ”forskning” har ju dryftats rätt mycket som just ovetenskaplig (ta bara det faktum att han hyllat kvinnan som ansåg att män inte kan ta hand om barn).

  ”Sex feministiska myter är inte argumenterande, utan hänvisar hela tiden till vetenskap och statistik och rapporter. Men bevisföringen är anekdotisk och består mestadels av lösryckta citat från enskilda artiklar i populärvetenskapliga tidskrifter, en del bortåt 40 år gamla”

  http://rodeo.net/lisamagnusson/2011/05/21/sex-feministiska-myter/

 • Anonym skriver:

  Peter.

  Faktum kvarstår. Kvinnor är inte lönediskriminerade.
  All statistik visar på det.

  Just att Pär Ström vågat ifrågasätta myterna inom feminismen har gjort att han blivit utsatt för hat och hot av feminister. Feminister svartmålar slentrianmässigt ström för att sänka hans legitimitet. Tyvärr fick Ström nog och lämnade debatten för en tid sedan.

  Du Peter fortsätter tyvärr med den feministiska taktiken.
  Sex_feministiska_myter innehåller källhänvisningar fritt för vem som helst att granska.

 • Bea D skriver:

  @Peter:
  Näpp Peter. Tvärtom faktiskt, P Ströms kritik som delar- och har mycket gemensamt med Petra Östergrens mfl kritiska vetenskapliga perspektiv, kunde inte bemötas. Enda sättet var att försöka tysta ner, svartmåla och håna genom nidbilder/kampanjer som ”VKM” och liknande.

  (”Och snälla”.. var inte ett argument hoppas jag?)

  Heja Foki! låt ingen varken tjejer eller killar trampa på dig!

 • Julia skriver:

  Bara för att vi får rösta ska vi nöja oss med det? Har själv svårt att förstå hur varför man inte vill vara feminist. Patriarkatet förlorar alla på, både män och kvinnor. Min lillasyster är 4 år och tycker det viktigaste är att vara ”fin”, killen jag dansade balett med blev mobbad, slagen och kallades bög – för att han inte passade in i sterotypen av hur en kille ska vara. Feminism handlar inte om att begränsa, inte heller ”ta bort könen” utan det handlar om att vi allihop ska ha samma rättigheter. VARFÖR skulle inte det vara bra? Vill någon förklara det för mig så hade det varit trevligt.

 • Ligneto skriver:

  @Julia: Jag dansade inte balett men blev mobbad, slagen och blev kallad bög i alla fall. Undvik att påstå att mobbare har faktiska orsaker till att mobba – för det stämmer inte.

  Feminism handlar om att ge KVINNOR samma rättigheter. Inga problem i sig självt men det blir problematiskt när man talar om det som ”jämställdhet”. I diskussioner som är helt ”jämställda” behöver man inte ens nämna kön. Tex ”relationsvåld” är jämställt ”mäns våld mot kvinnor” är kvinnosaks-orienterat.

 • osv skriver:

  Trevligt med Kloka kvinnor!

 • Anonym skriver:

  ÄR RICKY FEMINIST?? 😀

  VORE VÄLDIGT KUL O VETA 🙂

  OJ, caps lock xD sry!

 • TILL LIGNETO skriver:

  Feminism handlar om att ge ALLA samma rättigheter.

  Feminism gynnar alla då det tar bort stereotyper – t.ex. att alla kvinnor är bra på att laga mat och ta hand om andra, eller att alla män som dansar/klär sig feminint är bögar.

 • Emelie skriver:

  Gick du samhällsvetenskapligt program? Bara undrar..

 • natalie skriver:

  i kommentarsfälten ser man inte att ”feminister” uttrycker sig dåligt och hotfulla, medans antifeminister skriker ut svärord och kallar feminister håriga babianer 🙂 allt för att man inte ska lik ställa sig med dem, tror du känner igen dig där. kanske var det så förr, men den tonen som feminister sägs ha haft förr har jag inte sett skymten av på nätet och irl.
  nästa gång kan du kanske ändra det till ”jag är feminist, och det här står jag för…” för nej, bara för man kallar sig samma sak kan man fortfarande ha personliga åsikter. Så länge man har samma grund, vilket är allas lika värde.

 • Cornelia skriver:

  Har ni inte tänkt på hur många killar det finns därute som ”vägrar” raka sig?

 • Andreas skriver:

  NEJ FOKIS NEJ! Snälla tänk om! Tänk till!

 • Charlotte skriver:

  Bara en sån sak att så många här i kommentarsfältet menar på att det är ”extremt” att inte raka sig under armarna/ben etc visar på hur djupt rotat detta hårlösa ideal är. Är män extrema om de inte rakar sig? Nej, varför skulle kvinnor vara det? Det är som flera påpekat feminismen som tryckt på de politiska beslut som lett till kvinnlig rösträtt, aborträtt, rätten att få ha kvar sitt jobb om man blir gravid, som pushat hårt för lika löner, att både pappor och mammor ska ta ut föräldraledighet. Feminismens ifrågasättande av könsroller och ideal är något som gynnar oss alla. Att ha rätten att ha kvar helt naturligt kroppshår utan att kallas äcklig. Förra årets debacle med kvinnan som efter mello hängdes ut på facebook med en hårig atmhåla och fick kommentarer om att hon borde dö, misshandlas, var äcklig etc etc Det säger att feminism behövs, att det fortfarande är en stor dödsorsak bland kvinnor att bli mördade av sina manliga partners säger att feminismen behövs. Att undersökningar visar att män inte går till läkare i tid för att inte visa sig svaga, att kvinnor inte går dit för att slippa upplevas som hypokondriska visar att feminismen behövs. Att en man kan sticka upp fingrarna i en kvinnans kön utan att dömas för sexualbrott visar att feminismen behövs, att det fortfarande är få kvinnor i styrelser, att vi fortfarande har lägre lön, att det för män anses vara skamfyllt att vara kvinnlig eller bära kvinnliga uttryck. Att kvinnor som ifrågasätter det ojämlika blir bemötta med att de säkert är avundsjuka, fula, oknullbara (definieras utifrån mannens anseende om dem som knullbara), äckliga, borde straffknullas, våldtas, misshandlas, mördas. Att det idag är vanskligt att kalla sig feminist för man blir bemött med hat. Det säger att feminismen behövs. Och detta är ändå i Sverige, ett av världens mest jämställda länder.

 • Julia skriver:

  För att få rättvisa åt alla måste vi först fundera över varför samhället fortsätter att vara orättvist. En del av det är att folk inte lyssnar på kvinnor som har en åsikt, utan bara viftar bort den genom att kalla dem för arga eller fula.

  Skittråkigt att du vill ha ett rättvist samhälle Foki, men samtidigt ser till att det fortsätter att inte vara det.

  #unfollow

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *