Rättvisa för alla

Snabbsvar på en fråga som aldrig besvarats:

Är du feminist?
– Både ja och nej. Jag anser att själva ordet ”feminist” har blivit alldeles för urvattnat, samt förknippat med arga människor som går omkring och stör sig på allt dom ser. Just därför så skulle jag aldrig kalla mig själv för ”feminist”. Däremot anser jag att killar och tjejer ska bemötas med likvärdig respekt, ha samma lön, och samma lagar helt utan påverkan från religiös eller kulturell konservatism.. Det sistnämnda är fortfarande en svårbotad infektion i vissa folkgrupper, trots att världen mognat väldigt mycket under det senaste århundradt, men vi får hoppas att det fixar sig till slut!

Jag anser alltså att alla ska ha samma rättigheter oavsett kön, och på det sättet skulle man kunna kalla mig för ”feminist”. Jag är dock inte den ”lättkränkta och överkänsliga sorten” som blir upprörda över bikinireklam, eller som vägrar att raka sig under armarna bara för att demonstrera mot skönhetsideal. Jag tycker att sådana personer underminerar, och stjäl uppmärksamhet från den väsentliga delen som feminism i grund och botten handlar om.. Fast alla måste ju få tycka och leva som dom vill. 😉

Inte den typen av feminist.

105 kommentarer

 1. i kommentarsfälten ser man inte att ”feminister” uttrycker sig dåligt och hotfulla, medans antifeminister skriker ut svärord och kallar feminister håriga babianer 🙂 allt för att man inte ska lik ställa sig med dem, tror du känner igen dig där. kanske var det så förr, men den tonen som feminister sägs ha haft förr har jag inte sett skymten av på nätet och irl.
  nästa gång kan du kanske ändra det till ”jag är feminist, och det här står jag för…” för nej, bara för man kallar sig samma sak kan man fortfarande ha personliga åsikter. Så länge man har samma grund, vilket är allas lika värde.

 2. Har ni inte tänkt på hur många killar det finns därute som ”vägrar” raka sig?

 3. NEJ FOKIS NEJ! Snälla tänk om! Tänk till!

 4. Charlotte

  Bara en sån sak att så många här i kommentarsfältet menar på att det är ”extremt” att inte raka sig under armarna/ben etc visar på hur djupt rotat detta hårlösa ideal är. Är män extrema om de inte rakar sig? Nej, varför skulle kvinnor vara det? Det är som flera påpekat feminismen som tryckt på de politiska beslut som lett till kvinnlig rösträtt, aborträtt, rätten att få ha kvar sitt jobb om man blir gravid, som pushat hårt för lika löner, att både pappor och mammor ska ta ut föräldraledighet. Feminismens ifrågasättande av könsroller och ideal är något som gynnar oss alla. Att ha rätten att ha kvar helt naturligt kroppshår utan att kallas äcklig. Förra årets debacle med kvinnan som efter mello hängdes ut på facebook med en hårig atmhåla och fick kommentarer om att hon borde dö, misshandlas, var äcklig etc etc Det säger att feminism behövs, att det fortfarande är en stor dödsorsak bland kvinnor att bli mördade av sina manliga partners säger att feminismen behövs. Att undersökningar visar att män inte går till läkare i tid för att inte visa sig svaga, att kvinnor inte går dit för att slippa upplevas som hypokondriska visar att feminismen behövs. Att en man kan sticka upp fingrarna i en kvinnans kön utan att dömas för sexualbrott visar att feminismen behövs, att det fortfarande är få kvinnor i styrelser, att vi fortfarande har lägre lön, att det för män anses vara skamfyllt att vara kvinnlig eller bära kvinnliga uttryck. Att kvinnor som ifrågasätter det ojämlika blir bemötta med att de säkert är avundsjuka, fula, oknullbara (definieras utifrån mannens anseende om dem som knullbara), äckliga, borde straffknullas, våldtas, misshandlas, mördas. Att det idag är vanskligt att kalla sig feminist för man blir bemött med hat. Det säger att feminismen behövs. Och detta är ändå i Sverige, ett av världens mest jämställda länder.

 5. För att få rättvisa åt alla måste vi först fundera över varför samhället fortsätter att vara orättvist. En del av det är att folk inte lyssnar på kvinnor som har en åsikt, utan bara viftar bort den genom att kalla dem för arga eller fula.

  Skittråkigt att du vill ha ett rättvist samhälle Foki, men samtidigt ser till att det fortsätter att inte vara det.

  #unfollow

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *